Otplata odloženog poreskog duga počinje 10. februara, ko ne plati na vreme...

Izvor: B92, 14.Jan.2021, 10:32

Otplata odloženog poreskog duga počinje 10. februara, ko ne plati na vreme...

Beograd -- Svi koji su se lane opredelili za petomesečno odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, obavešteni su od Poreske uprave da otplata počinje 10. februara.

Plaća se dug podeljen na 24 rate.

Sa porezom na dobit i i na prihode od samostalnih delatnosti, u prošloj godini traženo je ukupno odlaganje poreskih obaveza od 130 milijardi dinara.

Oko 148 hiljada preduzeća i onih koji samostalno obavljaju delatnost, u svom sandučetu na portalu Porske uprave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobili su obaveštenja sa detaljnim planom otplate, prenosi RTS. Iako je samo za poreze i doprinose traženo odlaganje plaćanja 115 milijardi dinara, u reprogram je ušao manji iznos.

Reprogramirano 78 milijardi

Pomoćnik direktora Poreske uprave Saša Dulić kaže da je reprogramirano oko 78 milijardi dinara duga, razlika koja se javlja je u tome što je određeni broj poreskih obveznika, svoje obaveze izmirio u celosti ili delimično, a jedan manji broj poreskih obveznika je ispao zbog nepoštovanja odredbi iz uredbe.

Najčešći razlog je otpuštanje radnika, a jedan broj firmi je zbog zatvaranja izgubio šansu za reprogram duga.

Oni koji će ga vraćati na rate kažu da neće biti lako plaćati tekuće i obaveze dospele iz prošle godine.

"Dobili smo i dobar nagoveštaj od predsednika da država i dalje ima nameru da pomaže privredi, ne onoliko izdašno kao prošle godine, ali, opet značajno, posebno u onim oblastima u kojima je došlo do velikog pada prihoda ili nemogućnosti rada", naglašava predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Prema Uredbi rata otplate poreskog duga ne može biti manja od hiljadu dinara, zbog toga je u nekim slučajevima rok otplate i kraći od 24 rate.

Ako se ne plati na vreme dug dospeva u celosti

"Svi oni koji ne budu svoje obaveze izmirivali tačno na vreme, njihov dug će dospeti u celosti i oni će u skladu sa zakonom biti tretirani kroz redovnu i prinudnu naplatu", ukazuje Saša Dulić.

Sredinom godine, kada stignu konačne prijave poreza na dobit, počeće i otplata tog poreza, nadležni procenjuju da je reč o iznosu od oko 17 miijardi dinara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.