Otišao da preda maline, čuo cenu, vratio se i pokosio sve

Izvor: B92, 01.Avg.2018, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otišao da preda maline, čuo cenu, vratio se i pokosio sve

Dragan Beli Jovović, proizvođač iz Ratkova kod Odžaka, pokosio je pola jutra malina u punom rodu, revoltiran otkupnom cenom.

Narednih dana će mašinom počupati i korenje ovog voća, u kojem više ne vidi nikakvu budućnost, iako su Ratkovčani u malinarstvu videli šansu za napredak i ostanak mladih na selu.

Dragan je u ponedeljak nabrao 200 kilograma malina i krenuo da ih preda na otkupnom mestu na kojem je bilo istaknuto da je cena 80 dinara. Predstavnik hladnjače >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, međutim, rekao da može da plati samo 70 dinara za kilogram, posle čega je Dragan zakačio kosačicu za traktor i uništio malinjak star pet godina, pišu Večernje novosti.

"Morao sam da otpustim berače, kojima sam plaćao 200 dinara na sat, a oni za to vreme naberu tri kilograma, pa su sve pare od otkupa išle njima, tako da nisam mogao da pokrijem ulaganja u proizvodnju. To je potpuna degradacija, kojom se seljaci teraju u dužničko ropstvo, jer država nije učinila ništa da ih zaštiti", ogorčen je Dragan.

On kaže da su trgovci malinama uspostavili monopol ucenjujući proizvođače.

"Malina je osetljivo voće, i ako se ne preda u roku, vrlo brzo trune, što otkupljivači koriste obarajući cenu, na koju uzgajivači pristaju, da im rod ne bi propao. Alavost mešetara je prešla sve granice, pa im od proizvodnje malina nije dovoljno 10 ili 20 procenata, nego žele da uzmu 120 odsto", ističe Dragan.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Otišao da preda maline, čuo cijenu, vratio se i pokosio sve

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Avg.2018

Dragan Beli Jovović, proizvođač iz Ratkova kod Odžaka, pokosio je pola jutra malina u punom rodu, revoltiran otkupnom cijenom...Narednih dana će mašinom počupati i korijenje ovog voća, u kojem više ne vidi nikakvu budućnost, iako su Ratkovčani u malinarstvu vidjeli šansu za napredak i ostanak...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.