Oštro upozorenje: 4 oblaka prete, sprema se ekonomska oluja

Izvor: B92, 12.Feb.2019, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštro upozorenje: 4 oblaka prete, sprema se "ekonomska oluja"

Vašington -- Međunarodni monetarni fond upozorio je na moguću "ekonomsku oluju" s obzirom na to da razvoj globalne ekonomije ne ispunjava očekivanja.

"Problem je u tome što vidimo da se ekonomija razvija mnogo sporije nego što smo očekivali", rekla je direktorka MMF-a Kristin Lagard.

Tokom prošlog meseca MMF je smanjio prognozu razvoja globalne ekonomije za ovu godinu sa 3,7 odsto na 3,5 odsto.

Po rečima Lagard, "četiri oblaka" su glavni faktori koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << narušavaju globalnu ekonomiju i mogu doneti oluju.

"Među tim rizicima su trgovinske tenzije i uvođenje sankcija, finansijski problemi, nesigurnost oko ishoda Brexita i usporavanje ekonomije Kine", rekla je Lagard, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ona je naglasila da trgovinske tenzije, uglavnom u obliku spora oko carina između SAD i Kine, već imaju globalan uticaj.

"Kada ima previše oblaka, potrebno je samo jedan udar munje da se pokrene oluja", dodala je Lagard.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.