Oštro rezanje prognoza: Motori EU sve sporiji

Izvor: B92, 07.Feb.2019, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštro rezanje prognoza: Motori EU sve sporiji

Brisel -- Evropska komisija oštro je smanjila prognoze privrednog rasta EU i evrozone za ovu i narednu godinu zbog očekivanog usporavanja u najvećim zemljama bloka.

U svojim kvartalnim ekonomskim prognozama, izvršna vlast EU je takođe revidirala projekciju inflacije za 19-člani valutni blok za sledeću godinu, i očekuje da će ona biti niža od predviđanja Evropske centralne banke, što će verovatno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iskomplikovati plan banke o povećanju kamatne stope u ovoj godini, izveštava Rojters.

Komisija očekuje usporavanje rasta evrozone na 1,3 odsto ove godine u odnosu na 1,9 odsto u 2018, a potom očekuje da će se on oporaviti 2020. godine na 1,6 odsto.

U prethodnom izveštaju o izgledima privrednog rasta, objavljenom prošlog novembra, Komisija je predviđala ekspanziju bruto domaćeg prozivoda (BDP) evrozone od 1,9 odsto ove godine i od 1,7 odsto u 2020. godini.

Kada je reč o 27-članoj EU (bez Britanije koja planira da napusti blok u martu), očekuje se da će rast usporiti na 1,5 posto u ovoj godini sa 2,1 odsto iz 2018.

Prema projekciji Komisije, privredni rast Nemačke, najveće evropske ekonomije, usporiće na 1,1 odsto u tekućoj godini sa prošlogodišnjih 1,5 procenata. Prethodno je prognozirano da će nemački BDP u 2019. zabeležiti rast od 1,8 odsto.

Francuskoj, Italiji, Španiji i Holandiji se takođe predviđaju manje stope rasta, s tim što će, po oceni Komisije, Italija biti najsporija ekonomija u celoj EU sa rastom od samo 0,2 odsto u ovoj godini.

Komisija je navela globalne trgovinske tenzije i usporavanje Kine kao glavne kočnice za ekonomiju EU, ali kao jedan od uzroka usporavanja pominje i obnovljenu zabrinutost u pogledu održivosti duga, uglavnom u Italiji.

Rojters podseća da je ECB u svojim poslednjim projekcijama, objavljenim u decembru, prognozirala rast evrozone od 1,7 odsto za ovu godinu.

Agencija ocenjuje da je dodatni razlog za zabrinutost ECB-a predviđanje Komisije da će inflacija u evrozoni u 2019. godini iznositi 1,4 odsto, što je ispod procene centralne banke od 1,6 procenata, i još dalje od njenog targeta od blizu 2,0 posto.

Kreatori monetarne politike ECB-a su u decembru najavili da će njihove nove prognoze u martu verovatno biti revidirane naniže.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pad evra zbog usporavanja ekonomije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Feb.2019

Evro je pao na najniži nivo u poslednje dve sedmice nakon što je Evropska komisija drastično smanjila prognozu ekonomskog rasta u evrozoni sa 1,9 na 1,3 odsto u ovoj godini.  Tenzije oko globalne trgovine i rastući javni dug doprineli su usporavanju u najvećim ekonomijama evropskog bloka. Zbog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.