Osmislili nesvakidašnje sredstvo za prskanje: Ovakav šljivik postoji samo u Srbiji FOTO

Izvor: B92, 28.Nov.2022, 10:26

Osmislili nesvakidašnje sredstvo za prskanje: Ovakav šljivik postoji samo u Srbiji FOTO

Kad su odlučili da na površini od pet hektara posade šljivik, Bogdanovići iz sela Ivankovac kod Ćuprije odmah su znali da voćke ne žele da tretiraju hemijom.

Odlučili su da se isključivo bave organskom proizvodnjom.

Upravo zbog toga osmislili su nesvakidašnje sredstvo za prskanje stabala i lišća, koje je potpuno prirodno i sadrži dva sastojka - beli luk i koprivu.

"Recept sam preuzeo od svog dede, pa se ovo tretiranje može nazvati i tradicionalnim. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kopriva i luk se potope u mlaku vodu, kasnije idu na mešanje da puste ekstrate, aromu, a kasnije sve to zajedno ide u atomizer, pa se posle sa tom smesom svakodnevno prska voćnjak i zaista je delotvorno protiv brojnih bolesti i štetočina", rekao je za RINU Nenada Bgdanović.

Ovakvo tretirane, šljive na imanju u selu Ivankovac rađaju kao iz vode, a domaćin ih sve koristi kako bi napravio odličnu domaću, ekološku rakiju. Više od pola života Nenad je proveo u Švajcarskoj i dobro je shvatio šta znači kad se u svetu pomene srpska šljivovica.

"Srbija se u svetu prepoznaje po tom piću. To je pravi brend naše zemlje u svetu. Imam za cilj da napravim ozbiljnu destileriju, a rakija od ekološki dobijenih šljiva može biti samo najboljeg kvaliteta. Sledeće godine proširuju se zasadi", dodao je Nenad.

Pored tradicionalnog pravljenja rakije, Nenad se oprobao u još jednoj disciplini. Jedini je proizvođak domaćeg vinjaka, što je i potvrdio brojnim nagradama.

"Preradimo vino od domaćih posebnih sorti, koje moraju da odleže minimum pet godina. Što duže provede u buretu to je bolje po vino, kasnije ide u dodatnu preradu gde se razblažuje i ide kroz destilacioni aparat. Kada se to odradi ponovo se vraća u hrastovu burad na mirovanje", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.