Orešković tvrdi - evro za 4 godine, Hrvati u čudu

Izvor: B92, 02.Mar.2016, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orešković tvrdi - evro za 4 godine, Hrvati u čudu

Zagreb -- Za dve godine možemo pokrenuti proces uvođenja evra, a za četiri godine bi to bilo u potpunosti sprovedeno, rekao je hrvatski premijer Tihomir Orešković.

“Razgovarao sam s guvernerom Vujčićem, mislim da za dve godine možemo pokrenuti proces uvođenja evra, a za četiri godine bi to bilo u potpunosti sprovedeno”, rekao je hrvatski premijer.

Orešković je ovom izjavom izazavao čuđenje kod poznavalaca tamošnje ekonomije, budući da je gotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nemoguće da Hrvatska uvede evro pre 2021. godine odnosno 2022., kako je to nedavno i pojasnio guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, piše Novi list.

Kako piše list, guverner Vujčić nedavno je objasnio da je prvo potrebno zaokrenuti trend rasta javnog duga koji je trenutno i najveća prepreka uvođenju evra, pa zatim nekoliko godina dokazivati da su spremni da održavaju takav trend, negde do 2020. godine.

Tek nakon toga, prenose hrvatski mediji, mogu da počnu pripreme u smislu ulaska zemlje u evropski kursni mehanizam, što traje još dve godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvatska raspravlja o uvođenju evra

Izvor: Capital.ba, 02.Mar.2016

ZAGREB, Saborski zastupnik Mosta Ivan Lovrinović ocijenio je u srijedu da bi uvođenje evra za Hrvatsku značilo „ubrzani put prema grčkom scenariju“, SDP-ov Gordan Maras je izjavio da to nije realno, dok je Ivan Šuker iz HDZ-a kazao da je „najlakše reći da se nešto ne može“. Prema pisanju...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.