Orban dolazi u Hrvatsku, sastat će se s premijerom i predsjednicom

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Dec.2018, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban dolazi u Hrvatsku, sastat će se s premijerom i predsjednicom

ZAGREB - Mađarski premijer Viktor Orban stiže u Hrvatsku na sastanak na vrhu Srednjoeuropske inicijative. Susrest će se bilateralno i s premijerom Andrejem Plenkovićem, a potom i predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. Hoće li u fokusu biti pitanje koje opterećuje odnose dviju zemalja, ono INA-MOL za sada još nije poznato.

Vlada ne otkriva detalje planiranog sastanka. No, za Viktora Orbana i Andreja Plenkovića - sasvim sigurno jedna je tema neizbježna već godinama. "Sigurno >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << ćemo svjedočiti intenziviranju odnosa između Hrvatske i Mađarske, no sasvim sigurno će se otvoriti teme i INA-MOL, i nadam se napretku", rekao je Miro Kovač, bivši ministar vanjskih i europskih poslova.

Orban je posljednji put u Hrvatskoj bio 2011. godine, podsjeća predstavnik mađarske manjine u Saboru, Robert Janković. U Budimpešti je mađarskog premijera posjetio prošloga tjedna. Zaključili su da otvorena gospodarska pitanja ne smiju ni ne utječu na položaj manjina. O detaljima INA-MOL-a nisu razgovarali, no očekuje da će dvojica premijera razgovarati.

Mađarski premijer, kaže Janković, na njihovom sastanku nije spominjao Zsolta Hernadija - šefa mađarskog MOL-a za kojim Interpol, na inicijativu Zagreba, obnavlja tjeralicu. No, mađarski mediji pisali su da je to naljutilo Viktora Orbana te da bi moglo zahladiti odnose.

I dok se javno pokušava razdvojiti pravosudna, gospodarska i politička dimenzija INA-MOL-a, podsjetimo da su mađarski tužitelji u početku odbijali Hernadija ispitati, jer tako brane nacionalni interes. Usto, Europa je pokrenula proceduru koja bi mogla dovesti do kažnjavanja Mađarske zbog antimigrantske politike, čemu su se u Europskom parlamentu protivile HDZ-ove europarlamentarke. A Mađarska je jedno vrijeme zbog arbitraže blokirala ulazak Hrvatske u OECD, što je povukla.

Istovremeno, na domaćem terenu: priča s otkupom MOL-ovih dionica INA-e nije se puno pomaknula od premijerove najave na Badnjak prije dvije godine. Tek u travnju ove godine izabrani su savjetnici, no do danas ugovor s njima nije potpisan.

Viktora Orbana primit će i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Razgovarat će o gospodarskoj suradnji, ulaganjima i energetici.

Ima li mađarska vlada svoj plan za ovaj posjet te što kaže i na tjeralicu za Hernadija, kao i na izvide protiv 10 menadžera MOL-a, koji zbog Hanfine prijave traju već sedam godina - odgovore na ta pitanja nismo dobili.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.