Oporavak preko noći: Funta dostigla petomesečni maksimum

Izvor: B92, 21.Okt.2019, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oporavak preko noći: Funta dostigla petomesečni maksimum

London -- Funta je zbrisala gubitke prema dolaru, jer je oživeo optimizam da će premijer Boris Džonson uskoro "progurati" kroz parlament svoj sporazum o Bregzitu.

Britanska funta je najpre na početku azijskog trgovanja pala za 0,6 odsto, da bi do 9.30 časova ujutru po londonskom vremenu zakoračila na pozitivnu teritoriju, iznad 1,30 dolara i tako dostigla najviši nivo u pet i po meseci, pokazuju podaci Rojtersa.

Ovakva kretanja funte su usledila nakon komplikovanog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana za Bregzit u subotu, kada su britanski poslanici izglasali povlačenje podrške Džonsonovom sporazumu i obavezali premijera da od EU zatraži odlaganje Bregzita.

Džonson je u subotu uveče zvanično zatražio od EU da odloži rok za Bregzit, koji ističe 31. oktobra, ali je istovremeno poslao i pismo u kom ističe da se lično tome protivi. Britanska vlada će ove nedelje predstaviti potpun predlog zakona o sporazumu o izlasku iz EU i pokušaće da ga "progura" kroz oba doma - Dom komuna i Dom lordova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.