Opet problemi: Boing 737 MAX ima novi potencijalni rizik - biće prizemljeni mesecima

Izvor: B92, 27.Jun.2019, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet problemi: Boing 737 MAX ima novi "potencijalni rizik" - biće prizemljeni mesecima

Sijetl -- Američka Federalna administracija za avijaciju (FAA) je saopštila da je tokom simulacija otkrila nešto što predstavlja "potencijalni rizik" za Boing 737 MAX.

Detalji o tome zasad nisu saopšteni. Podsetimo, Boingov najprodavaniji avion je prizemljen u martu nakon dve katastrofalne nesreće.

Kompanija nadograđuje softver aviona protiv gubitka brzine koji je u fokusu istražitelja nesreća.

Prošlog meseca FAA je najavio da bi mogao odobriti Boingove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << promene na avionu 737 Max krajem juna, a to bi značilo da bi probni letovi mogli započeti početkom jula. U početku je postojala nada da će se flota aviona 737 Max vratiti u službu tokom leta, no taj rok je pomeren čak i pre najnovijih informacija o potencijalnom riziku.

Rojters javlja da je tokom simulacije aktiviran sistem za sprečavanje gubitka brzine te da mu je bilo potrebno duže nego je očekivano da uspostavi kontrolu. Drugi izvori tvrde da je problem vezan za problem s kompjuterom aviona, odnosno procesorom koji navodno nema dovoljan kapacitet.

Boing je saoštio da radi na povratku aviona u službu, te da veruje da će softverska nadogradnja rešiti problem, no FAA će proveriti da li se radi o hardverskom problemu. Ako FAA bude nezadovoljan sofverom, možda će biti potrebno zameniti mikroprocesor, a to znači da će avioni ostati prizemljeni još mesecima.

Avion Etiopianerlajnsa je pao u martu, a pet meseci. Isti model aviona u vlasništvu kompanije Lion Air završio je u moru.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

FAA: Boeing ima novi problem s avionom 737 Max

Izvor: Capital.ba, 27.Jun.2019

NJUJORK, Američki regulatori su otkrili novu moguću manu Boeingovog već problematičnog aviona 737 Max, koja će vjerovatno odgoditi testne letove. Federalna administracija za avijaciju (FAA) je saopćila da je tokom simulacija otkrila nešto što predstavlja “potencijalni rizik”, ali detalji...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.