Omiljeni srpski napitak dostigao NAJNIŽU VREDNOST u poslednjih 12 godina

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Sep.2018, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omiljeni srpski napitak dostigao NAJNIŽU VREDNOST u poslednjih 12 godina

Jedan od glavnih razloga hiperprodukcija

Cena kafe dostigla je najnižu vrednost u poslednjih dvanaest godina, tačnije od kraja 2005. godine, piše FT.

Pročitajte i:

Kafa arabica je potonula na manje od jednog dolara po funti (0,453 kg), što je značajno niže od proizvodne cene velikih proizvođača. U Kolumbiji prosečna cena kafe iznosi oko 1,20 dolara, a u Salvadoru - 1,50 dolara po kilogramu.

Glavni razlozi za to su hiperprodukcija, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << složena ekonomska situacija u Brazilu, koji je dugi niz godina najveći proizvođač kafe i deprecijacija nacionalne valute u zemlji, prenosi Nova ekonomija.

Brazilski real je izgubio 22 odsto svoje vrednosti od početka 2018. godine, prenosi Seebiz.

Probleme sa niskim cenama kafe imaju i drugi veliki proizvođači, kao što su Kolumbija i Gvatemala, prema FT. U Kolumbiji, zbog niskih cena, sve više poljoprivrednika okreće se rastućoj koki, čiji se listovi koriste za proizvodnju kokaina. U Gvatemali sve više poljoprivrednika odustaje od kafe i iseljava se u susedne zemlje gde traže bolje plaćene poslove.

Međunarodno veće za kafu (ICC) strahuje da bi se zbog svega ovoga proizvođači kafe polako mogli da počnu da povlače iz uzgoja ove kulture, prenosi Nova ekonomija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.