Okončan postupak: Vrhovni sud potvrdio raskid ugovora o CHF kreditu

Izvor: B92, 06.Nov.2019, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okončan postupak: Vrhovni sud potvrdio raskid ugovora o CHF kreditu

Beograd -- Vrhovni kasacioni sud potvrdio pravnosnažnu presudu po kojoj je raskinut ugovor o kreditu indeksiranom u švajcarskim francima, čime je postupak potpuno okončan.

U pitanju je tužba za raskid ugovor zbog bitno promenjenih okolnosti, koju je pravno lice podnelo protiv Eurobanke 2015. godine.

Usvajajuća prvostepena presuda doneta je u decembru 2016, a potvrđena je od Privrednog apelacionog suda u februaru 2018. godine. Banka je uložila reviziju VKS-u, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovom prilikom je odbačena.

Ono što je bitno u ovom rešenju VKS-a je konstatacija je da raskid CHF ugovora postojeća sudska praksa, kao i da razlozi koje su izneli nižestepeni sudovi prilikom donošenja odluke o raskidu ugovora, nisu u suprotnosti sa dosadašnjom sudskom praksom, te da ne postoji potreba za bilo kakvim novim tumačenjem prava u tom smislu, objavila je organizacija potrošača Efektiva.

Iako se radi o sporu čija vrednost prema ZPP-u ne spada u sporove za koje je revizija dozvoljena, iz ovog Rešenja VKS organizacija zaključuje da bi ona bila predmet meritorne ocene, za slučaj da je VKS smatrao da odluke nižestepenih sudova treba promeniti.

Ovim rešenjem po prvi put se dobija potvrđena usvajajuća presuda za raskid i od VKS.

Kako piše Efektiva, od samih bankara su došle glasine da u VKS postoji još jedno rešenje kojim je ovaj sud potvrdio usvajajuću presudu za raskid, pa se očekuje da i to uskoro ugleda svetlost dana, čime će i definitivno biti potvrđeno višegodišnje zalaganje te organizacije vezano za ovaj način rešavanja problema s kreditima indeksiranom u švajcarcima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.