Odluka o izručenju Sindičića Hrvatskoj za dva tjedna

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Nov.2015, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o izručenju Sindičića Hrvatskoj za dva tjedna

MADRID - Odluka španjolskog istražnog suda o izručenju bivšeg agenta jugoslavenske tajne službe Vinka Sindičića Hrvatskoj mogla bi biti poznata za dva tjedna, doznaje Hina iz pravosudnih izvora.

Sindičića je 9. studenog u gradu Burgosu na sjeveru zemlje uhitila Guardia Civil, formacija koja uz nacionalnu policiju brine za sigurnost građana. Uhićen je na temelju Interpolove tjeralice koju je izdalo Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci sumnjajući da je dao lažni >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << iskaz te lažno prijavio kazneno djelo.

Odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da je Sindičić lažno svjedočio na suđenju u Muenchenu Krunoslavu Pratesu za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, za što su sada optuženi bivši visokopozicionirani članovi UDBA-e Zdravko Mustač i Josip Perković, kojega Nobilo zastupa u ovom suđenju.

Međunarodna potraga za Sindičićem raspisana je 6. veljače 2014., a u Burgosu je uhićen dvadeset mjeseci kasnije. Idući dan je sproveden u Madrid, gdje se pojavio pred istražnim sucem Ismaelom Morenom u pratnji svog odvjetnika iz Burgosa. Odbio je izručenje Hrvatskoj, a sudac mu je odredio istražni zatvor kako bi spriječio mogući bijeg.

Vinko Sindičić nema prebivalište u Španjolskoj i nije registriran kod španjolske policije. Više od dva tjedna nalazi se u zatvoru udaljenom 42 kilometra sjeverno od Madrida. Iz Hrvatske je prije devet dana stigao u Madrid uhidbeni nalog preveden na španjolski jezik i podaci prema kojima Sindičić dosad nije kažnjavan u Španjolskoj.

Državna odvjetnica Carmen Monfort tvrdi da nema razloga da ga se ne izruči Hrvatskoj.

Sudac Ismael Moreno idući bi tjedan trebao razmotriti njene argumente kao i stajalište Sindičićeva odvjetnika te donijeti odluku o izručenju. Izgledno je da će se na njegovu odluku žaliti jedna od strana, čime će slučaj otići na višu instancu, no očekuje se da bi se i to trebalo riješiti u roku od tjedan dana.

„U svakom slučaju, konačna odluka o izručenju Hrvatskoj trebala bi biti poznata za oko dva tjedna", kaže osoba upućena u slučaj.

Sindičić, rođen u Baškoj na Krku, ranije je živio u Rijeci. Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je u prosincu 2013. donijelo rješenje o „provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih dijela davanja lažnog iskaza te lažnog prijavljivanja kaznenog djela".

„Budući da zasad nije podignuta optužnica protiv imenovanog optuženika, nismo u mogućnosti iznositi druge detalje vezane za sam postupak", napisala je u e-mailu Tea Radovani, glasnogovornica i zamjenica županijske državne odvjetnice u Rijeci.

Sindičić, član UDBA-e zadužen za likvidacije protivnika bivšeg režima, bio je ključni svjedok na suđenju Krunoslavu Pratesu 2008. godine u Muenchenu. Prates je osuđen na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića.

Đureković je ubijen 1983. u garaži u Wolfrathausenu pokraj Muenchena, a Prates je među ostalim proglašen krivim i zbog davanja ključa garaže Josipu Perkoviću, optuženom za organiziranje ubojstva. Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da je Sindičić lažno svjedočio tereteći time njegova klijenta te je, prema ranijem pisanju medija, upravo Nobilo podnio prijavu državnom odvjetništvu u Rijeci.

Hrvatska je Perkovića izručila Njemačkoj krajem siječnja 2014., a mjesec i pol dana kasnije raspisana je međunarodna potraga za Sindičićem.

Na optuženičkoj klupi u Muenchenu je i Zdravko Mustač, još jedan visokopozicionirani član UDBA-e. Perkovićev odvjetnik izrazio je zadovoljstvo uhićenjem Sindičića u Španjolskoj.

„Bit ćemo sigurni da ćemo doći do Sindičića, jer je na sve načine izbjegavao svjedočenje u Njemačkoj", rekao je Nobilo odmah nakon uhićenja.

Španjolska je jedino iz Hrvatske dobila zahtjev za izručenjem Sindičića.

Vinko Sindičić je bio osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva hrvatskog emigranta Nikole Štedula u Škotskoj 1988. godine. Suđeno mu je i u Zagrebu zbog ubojstva hrvatskog emigranta Brune Bušića u Parizu 1978. godine, ali je 2000. oslobođen optužbe. Spominjao se u medijima i kao ubojica hrvatske obitelji Ševo u Italiji te nekih drugih emigranata u Njemačkoj i Švicarskoj.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.