Odlična vest za građane Srbije: Uskoro ćemo račune plaćati licem

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jan.2019, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlična vest za građane Srbije: Uskoro ćemo račune plaćati "licem"

Građani Srbije moći će od marta ove godine da plaćaju račune sistemom "prepoznavanja lica".

Narodna banka Srbije planira da u prvom kvartalu 2019. godine pusti novu uslugu, koja je deo rešenja instant plaćanja, a koji je pokrenut u oktobru prošle godine.

- Biće moguće da se preko Skajpa ili vizuelnog identifikovanja stranke obavi plaćanje - najavljuje guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. - To će biti nešto što je zaista revolucionarna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << novina kao dopuna instant plaćanju. Iako smo spremni da sa tim krenemo odmah, moramo da sačekamo novu evaluaciju napretka Srbije u smislu sprečavanja pranja novca da bi mogli ovu novu uslugu da pustimo u podpromet.

Tačan datum kada će građani moći da počnu sa korišćenjem ove usluge znaće se nakon sastanka Komiteta Saveta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma 23. januara.

Na tom sastanku će se proveravati napredak Srbije u primeni svih pravila u sprečavanju pranja novca, a ako mišljenje ove institucije bude "pozitivno" plaćanje "licem" moglo bi da startuje i u februaru.

- Plaćanje telefonom, tabletom ili putem skajpa ne zahteva nova tehnička rešenja niti će banke koštati novca - kaže Tabaković i ističe da je reč o sistemu koji je bezbedan za korisnike, kako u zaštiti ličnih podataka, tako i u smislu moguće zloupotrebe u "pranju novca".

BONUS VIDEO: Ljudi kažu da su ovo NAJSREĆNIJE zemlje za život

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.