Od minimalne zarade tročlana porodica teško može da preživi VIDEO

Izvor: B92, 19.Avg.2019, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Od minimalne zarade tročlana porodica teško može da preživi" VIDEO

Pregovori o minimalnoj ceni rada za 2020. godinu počinju danas u 13 sati u Vladi Srbije.

Sadašnji iznos minimalca u Srbiji je 27.890 dinara, a sindikati traže da bude 33.000. Poslodavci pristaju da sa povećanjem to bude tačno 29.000 dinara.

Prema zvaničnim podacima minimalac u Srbiji prima 350.000 hiljada zaposlenih. Međutim, sindikati tvrde da je taj broj oko 400.000 radnika.

Unija poslodavaca prelimirano pristaje na povećanje "minimalca" na približno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 30.000 dinara, rekao je za TV Prva direktor Unije poslodavaca Srđan Drobnjaković.

"Slažem se da je u ovom trenutku minimalna zarada neka socijalna kategorija, da od ovih trenutnih 27.890 dinara minimalne zarade tročlana porodica teško može da preživi", kazao je.

Ako se traži povećanje preko tog iznosa onda će Unija od države tražiti ustupke u smanjenju poreza i doprinosa na zarade.

"Tim smanjenjima deo privrede, a pre svega mali poslodavci koji zapošljavaju do 10 radnika, privukli bi se da iz sivih pređu u legalne tokove što bi vodilo povećanju uplata poreza i doprinosa".

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić rekla je da oni traže da minimalac bude između 33.000 i 34.000 dinara.

"Sigurno da se sindikati zalažu da minimalac bude što veći. Imate državu u kojoj je prisutan manjak radne snage, u kojoj nam godišnje 30.00 mladih ljudi odlazi u zemlje EU I sveta onda mi više ne možemo da nastupamo sa realnih pozicija", kazala je ona dodajući da sada treba da se počne rad na radnom ambijentu.

Navela je da je Socijalnoekonomski savet već postigao dogovor da do 2021. godine minimalna cena rada u Srbiji dostigne vrednost minimalne potrošačke korpe i kazala da bi minimalac sada morao da dostigne 85 odsto vrednosti minimalne potrošačke korpe.

Navela je i da bi minimalna cena rada u Srbiji za sledeću godinu trebalo da bude 34.000 dinara i dodala da će biti neuspeh ako minimalac bude bio ispod 33.000 dinara.

OPŠIRNIJE U VIDEU:

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DANAS POČINJU PREGOVORI O MINIMALCU Evo koliko će tražiti sindikati, a šta će ponuditi DRŽAVA

Izvor: Blic, 19.Avg.2019

Danas u 13 h i zvanično počinju pregovori između Vlade, sindikata i poslodavaca o povećanju minimalne cene rada koju u Srbiji prima 350.000 ljudi. Kako saznaje "Blic Biznis", sindikati će pred pregovarače izaći sa tri predloga od kojih najviši iznosi 36.000 dinara, dok od države očekuju ponudu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.