Od avgusta veći računi za struju, gorivo i gas: Novi namet za izolaciju zgrada

Izvor: B92, 26.Jun.2019, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od avgusta veći računi za struju, gorivo i gas: Novi namet za izolaciju zgrada

S julskim računima za gas počinje obračun nove naknade za unapređenje energetske efikasnosti od 0,15 dinara po kubiku, obavestilo je JP Srbijagas potrošače.

Ova naknada će biti usklađivana jednom godišnje, navodi se u saopštenju ovog preduzeća.

Novac će biti iskorišćen za zamenu vrata i prozora u zgradama i bolju toplotnu izolaciju, ali i za ulaganja u kotlove za grejanje.

Julski računi, uvećani za 0,015 dinara po kilovat-satu električne energije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stići će u avgustu i na adrese svih onih koji imaju brojila, jer je Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara predviđeno da ovaj namet plaćaju i svi koji troše struju, prenosi Politika.

Povećanju energetske efikasnosti moraće da doprinesu i vozači. I to tako što će na svaki litar benzina, dizela i auto-gasa morati da plaćaju još jednu naknadu od 0,15 dinara po litru.

Sav ovaj novac neće ići ni Srbijagasu, ni EPS-u, ni naftnim kompanijama i trebalo bi da se iskoristi za unapređenje energetske efikasnosti.

Sve bi ovo možda i bilo u redu samo da je zakonodavac objasnio kakve veze imaju benzin i dizel, pogotovo auto-gas kao alternativno gorivo s energetskom efikasnošću, navodi Politika.

Ali očigledno je, piše Politika, državi potrebno da popuni budžet i to je najlakše da se uradi preko "luksuzne robe" kakvi su derivati.

Naknadu od 0,15 dinara će plaćati i potrošači lož-ulja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.