Od OVOG VOĆA u Srbiji možete da ZARADITE čak 100 evra po kilogramu! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Sep.2017, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od OVOG VOĆA u Srbiji možete da ZARADITE čak 100 evra po kilogramu! (VIDEO)

Odličan biznis sa malo ulaganja

Porodica iz Stare Pazove, u sušari koju su sami konstruisali, napravili su brašno od sušenog voća.

Zahvaljući zatvorenom sistemu, voće i pulpa mogu da se suše dva odsto, a na ovaj način se omogućava da otpaci od voća dobiju upotrebnu vrednost.

- Brašno od malina se dobija kada se samelju potpuno sušene maline i kao tako idealno je za konditorsku industriju, u sladoledima, kolačima, tortama. To je sada koncentrovan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ukus, pošto je malina ispustila svu vodu i ostala je esencija ukusa - rekla je Ivona Povržan, inače novinar po struci.

Cena ovakog dobijenog praha od maline na tržištu je oko 9.000-10.00 dinara, to je malo manje od 100 evra.

Da bi se maline osušile, a da bi zadržala ukus i oblik, potrebni su posebni uslovi. Dva inžinjera iz porodice Povržan, otac i ćerka, uspeli su da konstruišu sušaru u kojoj se sve to postiže.

Liofilizacija: Šta je to i kako funkcioniše?

Voće se prvo zamrzava od -50°C do -60°C, a zatim se vrši uklanjanje vlage pomoću vakumskog sistema u komori. Proces traje i do 40 sati. U toku procesa led sublimacijom prelazi u vodenu paru.

- Kod nas na tržištu kilogram sveže maline košta između 25 i 30 evra, a malina dobijena liofilizacijom košta i do 9.000 - 10.000 dinara po kilogramu. To je veoma skup proces i kod nas se slabo primenjuje, i slabo postoje mašine tog tipa jer troše dosta energije. Ovde sa procesom koji smo mi krenuli da radimo, daleko manjim ulaganjem i manjim potrošnjem energije dobijate proizvod sa istim kavilitetom - rekla je Ivona Povržan.

Ovaj sistem omogućava da se osuše kruške, kajsije, smokve, jabuke ali i voće sa više vlage kao što su maline i breskve. Naročito su ponosni na osušeni paradajz jer namirnice odavde izađu sa dve do tri posto vlage.

- Energent je struja, odnosno agregat tj. kompresorski angregat koji je toplotna pumpa - rekao je Stevan Povržan.

Najponosniji su na prah od sušenog paradajza od kog se dobija sos, ali predlaže da se šuši pulpa posle ceđenja voća, pečurki islično čime bi se sprečilo bacanje hrane.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.