Od 1. januara bez POREZA na električna i hibridna vozila, EVO ŠTA je s TRICIKLIMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Dec.2019, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 1. januara bez POREZA na električna i hibridna vozila, EVO ŠTA je s TRICIKLIMA

Novine i u pogledu poreza na oružje

Novim izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara oslobođena su poreza hibridna i električna vozila, a definisan je i pojam registrovanog oružja kao predmeta oporezivanja. Primena izmenjenog zakona počinje 1. januara 2020.

Oslobođena poreza su hibridna vozila, odnosno ona kojima je jedan od pogona električni, koja osim hibridnih i električnih putničkih automobila, predstavljaju i sve vrste >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << hibridna i električna vozila kao što su motocikli, tricikli i njima slična sprave.

Ta olakšica je korak napred ka realizaciji politike smanjenja zagađenja u Srbiji.

Nošenje i držanje oružja 

Definisan je i pojam registrovanog oružja kao predmeta oporezivanja, kao i koje vrste oružja spadaju u tu grupu.

Poreska obaveza nastaje danom registracije oružja, a ne danom izdavanja kolekcionarske dozvole za oružje koje nije nabavljeno i registrovano, prenose mediji.

- Ukoliko pojedinac poseduje više komada registrovanog oružja za ličnu bezbednost i izdata mu je isprava za njihovo nošenje, od 2020. godine ostvaruje pravo na poresko oslobođenje. Porez na oružje će plaćati u godišnjem iznosu, koji se dobija sabiranjem iznosa poreza za nošenje i držanje samo za jedan komad oružja na koji se porez plaća, dok za svaki naredni komad registrovanog oružja na koji se porez plaća, on će plaćati samo porez na držanje i na taj način se značajno smanjuje poreska obaveza - navode iz Računovodstvene agencije Unija BG.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.