Objavljeno: Koliko vas koja banka košta u Srbiji

Izvor: B92, 18.Mar.2019, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljeno: Koliko vas koja banka košta u Srbiji

NBS je objavila listu naknada za najznačajnije usluge povezane s platnim računom koje naplaćuju banke, pošte, platne institucije i institucije e-novca.

Na toj listi, objavljenoj na sajtu NBS i na internet-prezentaciji "Tvoj novac", navedeno je 14 platnih usluga za potrošače i 18 platnih usluga za pravna lica i preduzetnike.

Na taj način na jednom mestu su pregledno date sve usluge s liste reprezentativnih usluga i naknade koje različiti pružaoci platnih usluga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naplaćuju za te usluge, što će biti najlakši i najbrži način da korisnik uporedi ponudu i tarife naknada kod različitih pružalaca platnih usluga i opredeli se za onog koji mu najviše odgovara, navela je NBS.

Objava takve liste je predviđena izmenama Zakona o platnim uslugama kako bi se obezbedila veća transparentnost naknada koje naplaćuju pružaoci platnih usluga, bolja informisanost i veća zaštita korisnika platnih usluga.

Pružalac platnih usluga je dužan da najmanje jednom godišnje dostavi korisniku izveštaj o svim naplaćenim naknadama za usluge povezane sa njegovim platnim računom. "Na taj način korisnik platnih usluga će imati uvid u godišnji, zbirni iznos naplaćenih naknada po pojedinačnim uslugama i zbirno za sve usluge, što će mu omogućiti da stekne sliku o tome koliko novca godišnje zbirno izdvaja za plaćanje pojedinačnih različitih naknada za usluge povezane s platnim računom", istakla je NBS.

Ocenjeno je da će to biti najlakši i najbrži način da korisnik uporedi ponudu i tarife naknada kod različitih pružalaca platnih usluga i opredeli se za onog koji mu najviše odgovara.

Od 17. marta počela je i primena odredaba Zakona o platnim uslugama kojima se uređuje postupak promene platnog računa i odredbe kojima se korisniku platnih usluga – potrošaču, garantuje pravo na platni račun s osnovnim uslugama. Kako je objašnjeno, od sada korisnici platnih usluga koji smatraju da ugovoreni način i uslovi pružanja platnih usluga povezanih s platnim računom više ne odgovaraju njihovim interesima, ili da bi im drugi pružalac platnih usluga pružio povoljnije uslove, moći će da daju ovlašćenje novom pružaocu platnih usluga i time da iniciraju postupak promene platnog računa.

"Kako bi korisnik platnih usluga bio pošteđen različitih administrativnih prepreka, sve što treba da uradi je da novom pružaocu platnih usluga podnese pismeno ovlašćenje za promenu računa, a onda je taj pružalac platnih usluga dužan da u bliskoj saradnji s prethodnim pružaocem platnih usluga, u zakonom utvrđenim rokovima, razmeni sve potrebne informacije kako bi korisniku omogućio korišćenje novog platnog računa i usluga povezanih s tim računom", navela je NBS.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.