OVO SU NAJTRAŽENIJI POSLOVI U SRBIJI: Ako se njima bavite SIGURNO IMATE ZAPOSLENJE, a za mnoge NE TREBA DIPLOMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Sep.2019, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVO SU NAJTRAŽENIJI POSLOVI U SRBIJI: Ako se njima bavite SIGURNO IMATE ZAPOSLENJE, a za mnoge NE TREBA DIPLOMA

Oko 90.000 zanatlija u ovom trenutku nedostaje srpskom tržištu, pokazuju podaci Građevinske komore.

Zabrinjavajući je i podatak da je prosečna starost nekih od njih, poput građevinskih radnika - 55 godina. Jedan od problema je što je interesovanje mladih za upis u građevinske i druge zanatske škole je vrlo slabo, iako plate u tim sektorima rastu iz godine u godinu.

Nacionalna služba za zapošljavanje danas ne raspolaže podacima o ukupnoj potražnji nijednog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << profila na tržištu rada. Izmenama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti iz 2009. godine, oni sada primaju i registruju isključivo prijave potreba za zapošljavanjem za koje se poslodavci njima obratio za pružanja usluge posredovanja.

- Najtraženija zanimanja, prema tim potrebama, u avgustu bili su komunalni higijeničari, čistači prostorija, manipulanti u prehrambenoj proizvodnji, zatim prodavci, zavarivači, bravari, građevinski i medicinski tehničari, dok su sa fakultetskom diplomom najpotrebniji bili građevinski inženjeri, ekonomisti, vaspitači, diplomirani i mašinski inženjeri - ističu u NSZ.

S druge strane, vrlo visoko se kotiraju pojedina trogodišnja zanimanja, odnosno zanati. Tako su se tokom 2019. filijalama NZS često obraćali poslodavci koji traže elektrozavarivače, bravare, vozače, elektromontere, instalatere, zidare, tesare, armirače, automehaničare, stolare, tapetare, kuvare, pekare i mesare.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.