OVO NIKO NE ZNA: Ako vas pas UPLAŠI NA ULICI, možete da ZARADITE 100.000 dinara! EVO KAKO

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jan.2018, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVO NIKO NE ZNA: Ako vas pas UPLAŠI NA ULICI, možete da ZARADITE 100.000 dinara! EVO KAKO

Vaše je pravo

Naši građani nisu dovoljno informisani o svojim pravima kada je napad ili ujed psa u pitanju. Verujemo da je svima poznato da mogu da dobiju odštetu od grada ako vas pas ujede, ali da li možete da je dobijete ako pas samo nasrne na vas?

Naši pravni eksperti kažu da je moguće naplatiti ovakav slučaj. Dakle, ne mora da dođe do fizičkih povreda. Na ovo pitanje odgovorili su advokati Borivoje Obradović i Nikola Vulović.

Pročitajte >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i:

– I pored postojanja nadležnih službi koje bi trebalo da reše problem pasa lutalica, nažalost svakodnevno smo svedoci da dolazi do napada, a neretko i do ujeda kako pasa lutalica tako i onih koje imaju vlasnike. U slučaju da dođe do napada ili ujeda psa lutalice gradjanin treba da postupi na sledeći način:

1. Da se javi nadležnoj zdravstvenoj ustanovi radi pregleda sa napomenom da je u pitanju ujed psa. Nakon inicijalnog pregleda ukoliko postoje povrede, lice se upućuje na Infektivnu kliniku, radi dalje analize ( primanje vakcine protiv besnila).

2. Infektivna klinika po službenoj dužnosti obaveštava „Veterinu Beograd“ u cilju pronalaženja konkretnog psa.

Po pribavljenoj medicinskoj dokumentaciji građani se mogu obratiti Komisiji za naknadu štete od povrede nanesene od nevlasničkih pasa, koja radi pri Sekretarijatu za privredu grada Beograda radi sporazumnog rešenja ili drugoj nadležnoj službi ukoliko se ujeddogodio na teritoriji nekog drugog grada.

Praksa je da su iznosi koje grad Beograd predloži oštećenama višestruko niži nego iznosi koje oštećeni ostvare u sudskom postupku. U pitanju je postupak za naknadu štete, koja može biti materijalna (ukoliko ste bili na bolovanju) i nematerijalna na ime pretrpeljenih fizičkih bolova, pretrpljenog straha i duševnih bolova u slučaju naruženosti koji se dosuđuju najčešće pripadnicama lepšeg pola.

Sam postupak traje od dve do tri godine i u istom je nephodno veštačenje oštećene od strane veštaka medicinske struke i to na okolnosti povrede i pretrpljenog straha. Dosadašnji iznosi koji se naplaćuju kroz sudski postupak je od 100.000,00 dinara, pa na više u zavisnosti od povreda i pretrpljenih duševnih bolova.

Ukazujemo da ukoliko nije pas lutalica već pas koji ima vlasnika naknadu štete potražujete od vlasnika, a ne od grada koji odgovara samo u slučaju pasa lutalica.

Naša preporuka je ukoliko se odlučite za sudski postupak angažujete stručnu pomoć koja će na najbolji način uspeti da zaštiti vaše interese – kažu navedena pravna lica. Uvek je dobro da imate nekog dobrog svedoka, jer mnogi ljudi zloupotrebaljavaju ovaj zakon.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.