OPREZ: Ovako vam kradu novac sa bankomata, EVO kako da se zaštitite!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2017, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPREZ: Ovako vam kradu novac sa bankomata, EVO kako da se zaštitite!

Vodite računa

"Libanska klopka", mehanizam koji lopovi postavljaju na bankomate kako bi došli do novca sa kartica građana, ponovo je primećen u Srbiji kada su carinici prošle nedelje na Gradini otkrili tri mehanizma u automobilu bugarskih registarskih oznakakojim je upravljao jedan 68-godišnji državljanin te zemlje.

Nakon što je rekao da ima samo lične stvari i da putuje u Italiju, carinici su, u saradnji s Graničnom policijom, detaljno prokontrolisali vozilo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i u šupljini ispod zadnjeg desnog sedišta pronašli sakrivenu opremu. Pošto je putnik na taj način izvršio i krivično delo, predat je zajedno s otkrivenom opremom u dalju nadležnost policiji.

"Libanska klopka" je aparat koji se dodaje bankomatu na mestu gde se stavlja kartica, koji zatim očitava broj upotrebljene kartice, na osnovu koje se pravi lažna i skidaju pare s računa.

Prevaranti, po rečima bankarskih stručnjaka, imaju najsavremeniju opremu. Mehanizam "libanske klopke" sastoji se od delova plastičnih kućišta u koja se stavljaju kartice, takozvanih skimera, i specijalno prerađene "fleš" memorije, čija je funkcija da čuva podatke o karticama, sve dok se oni ne uzmu s pravih bankomata i ne skinu s memorije da bi se pravili falsifikovani primerci. PIN-kod, bez kojeg je nemoguće pristupiti računu, uglavnom snimaju skrivenom kamerom ili uređajem koji automatski pamti broj koji se unosi, navode stručnjaci.

Prošle godine je, recimo, kod jednog putnika u autobusu bugarske firme u rukavima jakne i na dnu torbe pronađeno sedam aparata za skidanje podataka s platnih kartica. Kod njega je pronađena i prateća oprema: tri hard-diska, više vrsta kablova, lemilice, samolepljive trake za pričvršćivanje i laptop računar.

Podsećanja radi, ranije su prevaranti koristili traku iz VHS kaseta, savijenu u obliku latiničnog slova U, dužine do 15 centimetra, i ubacivali u otvor gde ulaze platne kartice. Kada bi korisnik ubacio karticu u bankomat, traka bi je zadržala, a prevaranti koji bi stajali u blizini prišli bi i ponudili pomoć, uz obrazloženje da je navodno i njima kartica ostala zaglavljena u bankomatu. Tada bi tražili da korisnik ponovo ukuca PIN, koji bi zapamtili i nakon odlaska žrtve podigli novac.

Stručnjaci savetuju da se prilikom plaćanja kartica ne gubi iz vidokruga, PIN ne otkriva drugoj osobi, ne drži u telefonima ili na papirićima u novčaniku. Ukoliko ste u mogućnosti, koristite bankomat u zatvorenim prostrima, a ako vam se kartica zaglavi u bankomatu, obavezno pozovite banku. Čuvajte se nepoznatih osoba koje vam nude pomoć, a ukoliko primetitite bilo šta sumnjivo na bankomatu, nemojte ga koristiti. Na kraju, redovno proveravajte stanje na računu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.