OPEK srezao prognozu globalne tražnje za naftom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Mar.2019, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPEK srezao prognozu globalne tražnje za naftom

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) smanjila je danas prognozu globalne tražnje za naftom svojih članica u tekućoj godini, jer su rivalske zemlje povećale proizvodnju.

U mesečnom izveštaju OPEK-a se navodi da će potražnja za naftom tog kartela u 2019. godini iznositi prosečno 30,46 miliona barela dnevno, što je za 130.000 barela dnevno manje u odnosu na predviđanja iz prošlog meseca i ispod količine koju trenutno proizvodi, prenosi CNBC.

OPEK i partneri >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tog naftnog kartela, poput Rusije, smanjuju proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno od 1. januara 2019. godine, što će biti na snazi šest meseci.

Rastuća proizvodnja van naftnog kartela ukazuje na potrebu daljeg ograničavanja proizvodnje unutar OPEK-a, ocenjuje se u izveštaju, zbog čega bi, kako navode pojedini analitičari, ta organizacija mogla da produži važenje sporazuma o smanjenju proizvodnje.

Dnevna proizvodnja nafte unutar OPEK-a smanjena je u februaru za 221.000 barela u odnosu na januar, na 30,55 miliona barela. U tom smanjenju je Venecuela učestvovala sa polovinom, budući da je proizvodnja te zemlje u februaru pala za 142.000 barela na 1,0 milion barela dnevno, navodi se u izveštaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tržište nije žedno: OPEK smanjuje proizvodnju nafte

Izvor: B92, 14.Mar.2019

London -- Organizacija zemalja izvoznica nafte smanjila je prognozu globalne tražnje za naftom svojih članica u 2019. godini, jer su rivalske zemlje povećale proizvodnju...U mesečnom izveštaju OPEK-a se navodi da će tražnja za naftom tog kartela u 2019. godini iznositi prosečno 30,46 miliona...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.