OPEK ponovo snizio prognoze rasta tražnje nafte

Izvor: B92, 11.Sep.2019, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPEK ponovo snizio prognoze rasta tražnje nafte

Beč -- Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je danas snizila prognoze rasta globalne tražnje za naftom, što je drugi mesec zaredom da obara svoje projekcije.

U mesečnom izveštaju OPEK je prognozu rasta tražnje za preostali deo ove godine smanjio na 1,02 miliona barela dnevno, što je za 80.000 barela dnevno manje u odnosu na avgustovsku procenu naftnog kartela, prenosi CNBC.

Na obaranje projekcija su, kako je saopšteno, uticali slabiji od očekivanih ekonomski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podaci u prvoj polovini godine i pogoršanje projekcija rasta globalne ekonomije za preostali deo tekuće godine.

U 2020. godini OPEK predviđa da će globalna tražnja za naftom porasti na 1,08 miliona barela dnevno, što je za 60.000 barela dnevno manje u odnosu na procenu iz prethodnog meseca.

Izveštaj je objavljen uoči sutrašnjeg sastanka članica i nečlanica OPEK-a u Abu Dabiju, koji bi trebalo da pruži dalje smernice u pogledu politike te organizacije.

Cena severnomorske nafte "brent" jutros je porasla za 1,1 odsto na 63,09 dolara, dok je američka laka nafta (WTI) poskupela za 1,2 odsto na 58,15 dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.