ODLIČNE VESTI ZA SRBIJU: Do 2023. godine Srbija će postati DOMINANTNA EKONOMIJA u regionu

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2019, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODLIČNE VESTI ZA SRBIJU: Do 2023. godine Srbija će postati DOMINANTNA EKONOMIJA u regionu

Svetske banke i MMF iznele prognoza da će Srbija do 2023. godine biti dominatna ekonomija u regionu.

Procene Svetske banke i MMF su da će do 2023. godine Srbija biti dominantna ekonomija u regionu, sa stopom rasta od četiri odsto, a Svetska banka čak predviđa da taj rast može dostići i sedam odsto.Oni kao dokaz za to iznose podatak da je u prva četiri meseca ostvaren budžetski suficit od pet milijardi dinara, što znači da će biti više novca za plate i penzije i da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je cilj da se podigne kvalitet života u Srbiji.

Savetuju takođe da veći deo novca predvidimo za investicije, ali i da nastavimo i sa rasterećenjem privrede, smanjenjenjem poreza i doprinosa. Najveća tema bi trebala biti kako da pronađemo nove izvore rasta. Sa njima bi potvrdili da ostajemo na stopi rasta od 3,5 odsto, ali neophodno je još više investicija da bi naša ekonomija još više rasla. Upravo ulaganja dižu našu ekonomiju, stvaraju uslove za više novca kako bi rasle plate i penzije.

Potvrđuju podatke Eurostata u pogledu stopa rasta u Evropi za 2018. godinm i da je Srbija po tome među top deset zemalja u Evropi.  Procene su Svetske banke i MMF da će do 2023. godine Srbija biti dominantna ekonomija u regionu i predviđaju stopu rasta od četiri odsto. Svetska banka čak predviđa da možemo dostići i sedam odsto.

Konferencija sa MMF-om biti održana u utorak.

Ove godine u budžetu je predviđeno 220 milijardi dinara za kapitalne investicije, a sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) naše institucije razgovaraju kako da još više povećaju ulaganja, jer se to vraća duplo u naš BDP.

Osvrću se i na učešće srpske građevinske industrije u izgradnji auto-puteva i drugih kapitalnih investicija u Srbiji. Zapošljava se srpska građevinska industrija. Naši građevinari su završili Koridor 10. Takođe, naši radnici rade i u Beogradu na vodi. Upravo kroz angažovanje građevinske industrije, radi celokupna industrija i to doprinosi rastu BDP-a. I kineske kompanije takođe angažuju kao podizvođače srpske firme, navode između ostalog stručnjaci pomenutih finansijskih institucija.

Privredni rast Srbije prošle godine bio 4,3 odsto, što je jedna od najvećih stopa rasta u Evropi.

Kada pogledate šta doprinosi rastu BDP-a, osim potrošnje i industrije, dominantan je rast građevinske industrije. Svaki vid ulaganja dovodi nove investicije, jer nema ulaganja ukoliko nemate dobre puteve. Investitori žele da vide da njihova roba ili sirovine brzo dolaze do fabrika, kao i da njihovi proizvodi brzo mogu da se izvezu iz Srbije. Po tom pitanju urađeno je mnogo, najviše u regionu, to rezultati i pokazuju, zaključili su stručnjaci MMF-a i svetske banke.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.