OD PRVOG JANUARA NA SNAZI NOVO PRAVILO: Sve cigarete će morati da budu proizvedene na potpuno drugačiji način

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Avg.2022, 07:20

OD PRVOG JANUARA NA SNAZI NOVO PRAVILO: Sve cigarete će morati da budu proizvedene na potpuno drugačiji način

Ovo je saopštilo Ministarstvo privrede

Cigarete koje ne ispunjavaju zahteve novih standarda, mogu se naći u maloprodajama do isteka zaliha isključivo ako su nabavljene pre tog datuma, što će prodavci biti dužni da dokažu na zahtev tržišne inspekciji, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Tokom pripreme Pravilnika o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda, Ministarstvo privrede intenzivno je sarađivalo sa predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << velikih proizvođača cigareta British American Tobacco.

- Početkom 2020. godini sa navedenim proizvođačima, postignut je konsenzus da je radi blagovremene pripreme proizvodnje prema novim zahtevima za papir, potrebno predvideti prelazni period od dve godine - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da je pravilnik o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda inoviran 2021. godine, dok odredbe vezane za samogasivi papir počinju da se primenjuju 1. januara sledeće godine. Pravilnik prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete, navodi se u saopštenju.

Izmena zahteva za proizvođače i uvoznike duvanskih proizvoda potvrđuje primenu referentne liste harmonizovanih evropskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda sadržane u ovom Pravilniku, kao i primenu referentne liste odgovarajućih harmonizovanih standarda Evropske komisije objavljene u službenom listu EU 2020. godine.

BONUS VIDEO: Anketa - Koliko bi trebalo da košta voda?

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.