OPREZ! Pažljivo birajte bankomate sa kojih podižete novac, greške se SKUPO NAPLAĆUJU

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jul.2018, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPREZ! Pažljivo birajte bankomate sa kojih podižete novac, greške se SKUPO NAPLAĆUJU

Paprene provizije

Ukoliko ne vodite računa, već po potrebi podižete na najbližim bankomatima koji nisu od banke koja vam je izdala karticu, mesečno možete da imate trošak i veći od hiljadu dinara. Što su manje sume, računajte da ćete u pojedinim slučajevima izdvojiti i do 220 dinara na ime provizija. Besplatnih kartica nema, osim u reklami, a u to ćete se uveriti kad krenete da ih koristite, jer očekujte da će vam naplatiti i izdavanje upita o stanju, ako prebacujete >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << novac sa jedne na drugu kreditnu karticu... Dug i raznovrsan spisak naknada.

Pročitajte i:

Ohrabrena da ima karticu koja nema nikakve troškove, N. D. kad god je bilo potrebe podizala je novac sa bankomata. Ali, na kraju meseca je shvatila, da ono što je mislila da je besplatno itekako košta.

- Podigla sam karticu u banci gde mi je rečeno da ona nema nikakve troškove, ispostavilo se da svaki put kad podignem novac sa bankomata, imam neke naknade, tako da me košta kao Svetog Petra kajgana. Sigurno da nisam usamljena, i da mnogi u početku misle da imaju besplatan proizvod, a da se na kraju ispostavi da plaćaju naknade, a da nisu ni znali - priča N. D.

A kada se pogleda tarifnik banaka jasno je da retko šta ne košta, a odnosi se na kartice. Mesečno održavanje u zavisnosti od toga koja je kartica i iz kojeg je sistema može da bude bez naknade, ali uglavnom banke naplaćuju i to od 200 dinara, pa i do 6.000 dinara mesečno! Nešto jeftinije su troškovi za održavanje dopunske kartice.

Najviše košta podizanje novca sa bankomata tuđe banke

Najviše košta podizanje gotovine sa bankomata ili na šalterima drugih banaka koje su minimum 150 dinara, odnosno dva do tri odsto od iznosa provizije. Pa ako to činite često, jer vam treba gotovina, a nemate u blizini bankomat svoje banke, mesečno to može da vas košta više od hiljadu dinara. Naravno naplaćuje se i podizanje keša sa bankomata matične banke ako to činite kreditnom karticom.

Na proviziju od tri odsto možete da računate ako prenosite novac sa jedne kreditne kartice na drugu, elektronski ili mobilnim bankarstvom.

Naplatiće i blokadu kartice, opomenu, novi PIN, upit za stanje na računu...

Osim toga nisu jeftini ni troškovi blokade koji iznose od 200 do 1.500 dinara. U zavisnosti od toga kada će poslati opomenu za zavisi i visina naknade, u slučaju da kasnite 60 dana, opomena je 100 dinara, a nakon 90 dana, koštaće duplo više. naplaćuje se i novi PIN i to do 200-350 dinara, zamena plastike na zahtev 350 dinara. Zanima vas stanje, ukoliko se odlučite da uzemet upit sa bankomata to će vas koštati 15 dinara.

Na letovanje u METROPOLE: Odlazak u evropske prestonice JEFTINIJI nego more

Neosnovana reklamacija od 1.000 dinara pa na više

U slučaju da imate neosnovanu reklamaciju banka će vam naplatiti od hiljadu pa i duplo više. I to nije sve, pojedine banke naplaćuju i mesečnu naknadu za osiguranje od finansijskih gubitaka od 40 dinara. Godišnje to vas košta 480 dinara.

Inače, ovaj bankarski proizvod, daleko je od jeftinog. Fiksna efektivna kamatna stopa za kreditne kartice iznosi od 15,97 do 33,65 odsto, dok promenljiva od 19,44 do 25,42 odsto za dinarska zaduženja, dok za evro od 15,43 do 22,34 odsto.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.