O američkim tajnim papirima za F-16: Ja verujem u Boga, ne u papire

Izvor: B92, 07.Jan.2019, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O američkim tajnim papirima za F-16: "Ja verujem u Boga, ne u papire"

"Ja verujem u Boga, u papire ne verujem", rekao je brigadir Željko Ninić, član stručnog tima hrvatskog Ministarstva odbrane za nabavku borbenih aviona.

Naime, Ninić je u jednoj emisiji odgovarao na upite da li je pre godinu dana obavešten državni i vojni vrh o stavu SAD o prodaji izraelskih borbenih aviona F-16.

Naime, navodno je američka strana još u januaru prošle godine uputila zvaničnom Zagrebu tzv. non-paper dokument u kojem su navedene sve prepreke u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slučaju kupovine izraelskih vojnih aviona. Ta informacija poklapa se s izjavom američkog zvaničnika u Hrvatskoj Roberta Kohorsta koji je rekao da već dve godine objašnjava proces prodaje vojnih aviona i Izraelu i Hrvatskoj. Kohorst je u svojim izjavama više puta naglasio kako je Hrvatska na vreme bila svesna svih problema oko nabavke izraelskih vojnih aviona.

Jutros je na Hrvatskom radiju brigadir Ninić, koji je bio ključan Krstičevićev čovek za nabavku aviona, rekao da on lično nije video taj američki non-paper dokument. Isto tako, nije hteo da odgovori na pitanje da li je taj dokument video resorni ministar Krstičević rekavši da bi to trebalo pitati samog ministra. Ako takav dokument zaista postoji, pitanje je zašto se na to nije na vreme reagovalo.

"Ne znam. To je pitanje za one koji su taj papir dobili, što su s njim radili i zašto ga nije videlo stručno osoblje", rekao je Ninić za HRT odgovarajući na upit zašto taj dokument, ako je postojao, nije bio poznat. Iako je jasno da od posla nabavke vojnih aviona iz Izraela nema ništa, Ninić i dalje tvrdi da nije sve gotovo. Na upit na čemu temelji takav optimizam, Ninić je bio precizan.

"Ja sam vojnik i ja se ne predajem do samog kraja", rekao je Ninić dodajući da je on član stručnog tima Ministarstva obrane za nabavku borbenog aviona i da Hrvatska može biti sigurna da će taj stručni tim biti poslednji koji će "baciti koplje u trnje". Ninić kaže da još uvek ima prostora za dogovor između SAD i Izraela, piše Index.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.