Nurković: Francuzi, Turci i Nijemci zainteresovani za Aerodrome

Izvor: SEEbiz.eu, 31.Okt.2018, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nurković: Francuzi, Turci i Nijemci zainteresovani za Aerodrome

PODGORICA - Sve što budući koncesionar Aerodroma Crne Gore uloži biće uvećana imovina vraćena državi. Stanje u JP Aerodromi je zabrinjavajuće. Imali su na računu 25 miliona eura, a nijesu investirali u ono što je neophodno, kazao je danas ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković tokom kontrolnog saslušanja pred skupštinskim Odborom za ekonomiju. Naglasio je da vjeruje da bi do juna 2019. mogao biti potpisan koncesioni ugovor.

On je rekao da je Vlada Crne Gore >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dostupna svim potencijalnim investitorima.

"Očekujemo kvalitetne ponude. Ako dođe do realizacije projekta formiraće se preduzeće koje će rukovoditi aerodromima. Postojeće preduzeće Aerodromi ostaće u nekom obliku kao kontrolor investiranja. Postoji veliko interesovanje potencijalnih investitora iz Dubai aerodroma, Seulskog aerodroma, Frankfurta, nekoliko turskih kompanija, francuskih...", naglasio je on.

Podsjetio je da je povodom najavljenog davanja crnogorskih Aerodroma u koncesije bila organizovana javna rasprava, te da je bilo primjedbi što je organizivana tokom godišnjih odmora.

Najavio je da će tender za odabir koncesionara trajati 60 dana.

"Potencijalni koncesionar moraće da ispuni više uslova. Prvi je investicija. Ne treba da objašnjavam u kakvim stanju su naši aerodromi. Mi imamo povećanje broja putnika ali su nam kapaciteti limitirani. Imamo vaze sa cvijećem koje služe da se skuplja voda dok prokišnjava Aerodrom. Dakle, ulaganje je prijeko potrebno", kazao je Nurković.

Prema njegovim riječima Aerodromi su na računu imali 25 miliona eura, a nijesu investitali u ono što je neophodno.

"Najmanje 100 miiona eura treba da bude avansna uplata. To je jednokratna uplata, a iznos koncesione nadonade zavisiće od prihoda. Tokom koncesionig perioda mora da se uloži 200 miliona, a tokom prve dvije do tri godine najmanje 80 miliona eura", naglasio je on.

Istakao je da je važno je da to radnici čuju iako se pokušavati manipulisati njima i pozivati ih na bojkot.

"Garancija je da pet godina nema reorganizacije ni tehnoloških viškova", poručio je on.

Iz partije Ivana Brajovića, Socijaldemokrata, čiji kadar rukovodi Aerodromima, je poručeno da oni podržavaju dalji razvoj aerodroma i da što prije u njih treba investirati, ali misle da je ovo što je ponuđeno nezakonito i nepovoljno.

"Aerodromi su jedno od najuspješnijih preduzeća. Ovo preduzeće je ponos ove države i Vlade. Za mene je prioritet da li su ovo zakonita dokumenta", kazao je Nurkoviću poslanik SD-a Boris Mugoša.

On napominje da ako nisu riješena imovinsnko pravna pitanja ne znaju što je predmet koncesije.

"Dobro je da je napravljen pomak gdje se navodi da će se to riješiti. Značajni dio piste u Tivtu je pod restitucijom. Ako bude nešto nerazjašnjeno, ostavljamo mogućnost budućem koncesionaru da ima alibi što nešto nije realizovano. Moramo da znamo koliko vrijedi imovina i biznis Aetodroma Crne Gore. Treba nam tržišna vrijednost resursa ako ćemo da znamo kolika je koncesiona naknada. Nama u SD-u je bitno da znamo kolika je vrijednost aerodroma. Predloženi model je suprotan zakonu jer ne znamo kako se prenose neimovinska prava na novoosnovano društvo", tvrdi Mugoša.

On je pitao i gdje su mjere energetske efikasnosti.

"Nisam našao ni plan ni dinamiku ulaganja. Jasno moramo da znamo što je plan investicija. Mi treba da nacrtamo koncesionaru što treba da radi i da kontrolišrmo da li to radi", smatra Mugoša.

Nurković je Mugoši rekao da je Brajović ranije dok je bio ministar saobraćaja, pozivao razne kompanije da dođu da ponude model bolje valorizacije Aerodroma.

"Dakle, nije ovo moja ideja. Brajović to radio dok je bio ministar. Radnike treba štititi. Po važećoj sistematizaciji u Aerodromima treba da radi 526, a radi trenutno rade 652 radnika. Ovo je državni resurs koji treba da služi svim građanima a ne samo jednoj partiji. Ne smije to preduzeće biti izvor partijskog zapošljavanja. Mislim da je u svemu sto radimo u priči o koncesiji u skladu sa zakonom. Budući koncesionar mora da formira preduzeće koje će upravljati Aerodromima. To je u skladu sa zakonom. Ista procedura riješena je sa aerodromom u Beogradu", dodao je aktuelni ministar saobraćaja.

Pojasnio je da ugovor između zajmodavca i koncesionara ne zanima Vladu.

"Država nikakve garancije neće dati za bilo šta. Ako nakon pet godina taj koncesionar zapadne u krizu, država preuzima Aerodrome bez obaveze da plati ijedan cent za investicije koje su realizovane. Mada, vjerujem da do takve situacije neće doći jer su sve kompanije koje se pominju jako ozbiljne i renomirane", jasan je Nurković.

Prema njegovim riječima postoji procjena imovine Aerodroma, a kako kaže, zna da se od te procjene nije značajno ništa promjjenilo.

"Preduzeća koja rade po zakonu Upravi za imovine dostave svake godine procjenu imovine. Ovo preduzeće to nije radilo. Sada smo angažovali eksterne revizore da obave reviziju. Činimo dobre stvari za ovo preduzeće i dovodimo stvari u red. Ne mogu da vjerujem da moj prethodnik nije tražio da se uradi eksterna revizija. Moramo da dođemo do prave slike. Da ne pominjem još neke stvari koje nijesu po zakonu a tiču se ovog preduzeća", kategoričan je Nurković.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.