Novosadski Biosens osvojio prvo mesto za rešavanje problema gladi

Izvor: B92, 02.Nov.2018, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadski Biosens osvojio prvo mesto za rešavanje problema gladi

Novosadski Institut Biosens podelio je prvo mesto s još četiri dobitnika na takmičenju u Keniji "Inspire Challenge 2018" za rešenje za smanjenje gladi u Africi

Nagradu od 100.000 dolara iskoristiće u narednih godinu dana kako bi razvio prototip rešenja, navela je informativna služba Instituta.

Institut je nastupio na takmičenju u strateškom partnerstvu s najvećim svetskim institutom za unapređenje sorti kukuruza i pšenice CIMMYT iz Meksika. Naučnici Biosensa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavili su tehnologiju koja omogućuje povećanje prinosa na osnovu pametnog izbora semena, bez dodatnih investicija u đubrivo, pesticide i mehanizaciju.

Naučnik Biosensa Oskar Marko je kazao da na tržištu postoje hiljade sorti i hibrida, ali je veoma teško izabrati optimalne, odgovarajuće za klimatske uslove i zemljište na nekoj njivi. To je moguće postići jedino savremenim tehnikama mašinskog učenja i analitike velikih podataka, u kojima je Biosens među vodećima u svetu, kazao je Marko.

Biosens je bio jedan od 130 prijavljenih timova iz celog sveta, 12 je prošlo u finale, a samo pet je dobilo priliku da u narednih godinu dana realizuje svoju ideju uz finansijsku podršku.

Među članovima žirija bili su najveći poljoprivredni stručnjaci i predstavnici Fondacije Bila Gejtsa i USAID-a.

Takmičenje organizuje Globalna mreža istraživačkih centara CGIAR, sa ciljem da se razviju inovativne ICT tehnologije koje bi unapredile poljoprivredu Afrike i rešile problem nestašice hrane. Ostala četiri dobitnika su nagrađena za automatsku analizu podataka o ulovu ribe, za nov način savetovanja poljoprivrednika, za sistem obaveštavanja o neformalnoj trgovini namirnicama i za nov način procene uticaja očekivane kiše na prinose.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.