Novosadska Produktna berza: Ukupan promet robe 547 tona

Izvor: B92, 22.Sep.2019, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadska Produktna berza: Ukupan promet robe 547 tona

Novi Sad -- Ukupan promet robe na novosadskoj Produktnoj berzi je iznosio 547 tona robe, čija je finansijska vrednost bila 10.780.000 dinara.

Cena kukuruza prošlogodišnjeg roda se kretala u cenovnom rasponu od 14 do 14,50 dinara za kilogram bez PDV.

Ugovori za kukuruz roda 2019. godine s isporukom u oktobru zaključivani su po 13,70 dinara po kilogramu, bez PDV.

Кrajem nedelje potražnja za kukuruzom novog roda je bila po nešto višim cenama od zaključenih, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što ukazuje na rast cena te žitarice.

Pšenica je ove nedelje izostala iz trgovanja na organizovanom robno berzanskom tržištu. Na osnovu ponude i potražnje za hlebnim zrnom, možemo reći da je pšenica zadržala prošlonedeljni cenovni nivo od 17,20 dinara po kilogramu, bez PDV-a.

Sojom novog roda 2019. godine je trgovano po jedinstvenoj ceni od 35,40 dinara po kilogramu, bez PDV-a, (38,94 dinara po kilogramu s PDV-om), što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. U odnosu na prethodni upoređujući podatak, cena soje viša je 1,14 odsto.

Suncokretom je trgovano po jedinstvenoj ceni od 31 dinara po kilogramu, bez PDV-a (34,10 dinara po kilogramu s PDV-om). U odnosu na prethodni upoređujući podatak cena je ostala nepromenjena.

MARS (evropska agencija za monitoring useva) je smanjio svoje predviđanje prinosa kukuruza u EU na 7,63 tona po hektaru, što je 3,8 odsto niže u odnosu na prošlomesečnu procenu od 7,93 t/ha.

Vrelina i nešto suše smanjili su prinose u jugoistočnoj Evropi, i centralna i zapadna Evropa imaju loše uslove. Posle suše, usevi su značajno "kompromitovani" u delovima Francuske, Nemačkoj, zapadnoj Poljskoj i Češkoj.

Predviđanje je takođe sniženo za Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku, u odnosu na prethodna visoka očekivanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.