Novo poskupljenje goriva zbog izjednačenja akciza

Izvor: Politika, 19.Maj.2011, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo poskupljenje goriva zbog izjednačenja akciza

BEOGRAD – Potrošači u Srbiji mogu da očekuju poskupljenje goriva zbog izjednačenja akciza na naftne derivate, jer će benzin da poskupi za više od 4,5 dinara, a dizel za više od dva dinara po litru, izjavio je danas Tanjugu savetnik za naftu i gas u Privrednoj komori Srbije (PKS) Ljubinko Savić.

Poskupljenje goriva zbog izjednačenja akciza se može očekivati, jer se novi iznos akcize uvećan za odgovarajući iznos PDV-a direktno ugrađuje u cenu goriva, rekao je Savić i dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da sumnja da će naftne kompanije iz svojih rezervi apsorbovati makar neki deo visine akcize.

Očekujem da će celokupan iznos akcize biti ugrađen u cenu goriva i to na teret potrošača, rekao je on i podsetio da u cenu goriva, osim osnovne proizvođačke cene, ulaze i neka druga davanja, akciza i PDV.

Iznosi akciza koje je Vlada usvojila su maksimalni i po osnovu zaračunavanja ove stope akciza ponovo će doći do poskupljenja goriva, ponovio je Savić i dodao da to što se vlada odlučila za maksimalnu visinu akcize pokazuje da su one potreban i pouzdan izvor prihoda za bužet.

Ukidanjem različitih akciza na različite vrste naftnih derivata i uvođenjem jedinstvene akcize za benzin i za dizel goriva, Vlada se vratila na praksu koju je primenjivala i prethodnih godina, podsetio je Savić. ``Očekivao sam, međutim, da će se Vlada odlučiti za prosečan, a ne maksimalan iznos akcize i to na bazi prošlogodišnjih akciza uvećanih za indeks cena na malo, što bi uprošečilo postojeće akcize i na taj način bi potrošači samo dobili.``, dodao je on.

Da je primenjen taj model, to bi doprinelo blagom pojeftinjenju goriva, rekao je i dodao da bi tada i trgovci naftnim derivatima bili na dobitku, jer bi u tom slučaju bila povećana i prodaja goriva.

Tanjug

objavljeno: 19.05.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.