Novi zakon o zaštiti konkurencije

Izvor: B92, Beta, 05.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon o zaštiti konkurencije

Slobodan Milosavljević na prezentaciji nacrta zakona o zaštiti konkurencije (FoNet)

Beograd -- Ministar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević izjavio je da bi Vlada Srbije do kraja februara trebalo da usvoji novi zakon o zaštiti konkurencije.

Milosavljević je juče novinarima u Privrednoj komori Srbije rekao da očekuje da će se taj zakon naći u skupštinskoj raspravi sa paketom evropskih zakona u martu ove godine i da će biti usvojen u prvoj polovini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine.

Kako je rekao, on će se danas u Briselu sastati sa komesarom za konkurenciju i stručnjacima iz EU, sa kojima će razgovarati o zakonu o zaštiti konkurencije.

"Nakon toga, sledeće nedelje, taj zakon bi trebalo da bude poslat na dobijanje mišljenja ministarstvima, zakonodavstvima i Komisiji za zaštitu konkurencije", kazao je Milosavljević.

Govoreći o dosadašnjim zamerkama na taj zakon, on je kazao da su bile neke primedbe stručne javnosti, u smislu preciziranja termina i pojašnjenja.

"Drugi deo primedbi se odnosi na definisanje relevantnog tržišta i na tome još radimo, jer je to osetljiv deo zakona", rekao je Milosavljević.

"Treći deo primedbi se odnosi na procese pred komisijom i kakva će biti kazna za utvrđivanje dominantog položaja, odnosno da li će biti od jedan do 10 odsto godišnjeg obrta kao do sada ili kao što smo sada predložili od nula do 10 odsto", naveo je on.

On je rekao i da je bilo primedbi i na to koje kompanije treba da se obrate Komisiji za zaštitu konkurencije kako bi dobile dozvolu za koncentraciju, dodajući da je zakonom predviđeno da to budu kompanije koje ostvaruju više od 20 miliona evra prometa.

Predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković Bajalović navela je da je rok zastarelosti slučaja smanjen sa pet na tri godine i da je to neopravdano.

Ona je kazala i da postupak utvrđivanja dominatnog položaja ne bi trebalo da bude ograničen zakonom ili da ukoliko je neophodno da budu ograničen, to bude duži rok, jer postupak može da traje i po nekoliko godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.