Novi sporazum Gugla o autorskim pravima

Izvor: B92, 21.Jan.2021, 20:59

Novi sporazum Gugla o autorskim pravima

Kompanija Gugl i grupa francuskih izdavača saopštili su danas da su postigli načelni sporazum o autorskim pravima.

Prema njemu će američki tehnološki div plaćati izdavačima preuzete sadržaje objavljene na toj mreži.

Principi dogovoreni između francuskog izdavačkog lobija, Udruženja informativnih medija (APIG) i Gugla uključuju kriterijume kao što su dnevni obim objava, mesečni internet saobraćaj i "doprinos političkim i opštim informacijama", navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se u zajedničkom saopštenju, a prenosi Rojters.

Gugl i APIG nisu precizirali koliko bi novca prema sporazumu mogle da dobiju članice APIG-a, koji okuplja nacionalne i lokalne izdavače. Detalji o kriterijumima za izračunavanje naknada takođe nisu obelodanjeni.

Saopštenje o ovom sporazumu dolazi nalon višemesečnih pregovora između Gugla, francuskih izdavača i novinskih agencija o tome kako da primene izmenjena pravila EU o autorskim pravima, prema kojima izdavači mogu da traže naknadu od mrežnih platformi za objavu njihovih vesti.

Gugl je do sada imao samo pojedinačne ugovore ove vrste sa nekoliko francuskih medijskih kuća, uključujući nacionalne dnevne novine Mond i Figaro, i ovo je njegov prvi kolektivni sporazum o autorskim pravima sa izdavačima u Evropi, dodaje britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.