Novi protest u Beogradu: Govornici pozvali na Marš slobode 13. aprila

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Mar.2019, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi protest u Beogradu: Govornici pozvali na Marš slobode 13. aprila

BEOGRAD - Više hiljada građana okupilo se, u 18 časova, na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu na petnaestom protestu „1 od 5 miliona“. Nakon govora Siniše Kovačevića i protestne šetnje građani su se okupili ispred zgrade RTS-a.

Građani nose parole „Ne damo Kalemegdan“, „Stop rušenju Kalemegdana“, „Hoćemo drveće, nećemo gondolu“, „Šetamo za zdravlje, prirodu i društvo“, „Mi takve životinje još nismo izučavali“, „Vi ste sveta >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << grana evolucije“…

Okupljenima se na večerašnjem protestu obratio dramaturg Siniša Kovačević, a protestna šetnja kretala se od platoa ispred Filozofskog fakulteta, preko ulica Vase Čarapića, Makedonske i Svetogorske, do Takovske.

Građani su blokirali zgradu RTS-a u Takovskoj ulici gde je planirano da se održi „Dnevnik slobodne Srbije“ čiji će gost biti predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić.

Među okupljenima su i predstavnici opozicije Vuk Jeremić i Zoran Lutovac.

Jedna od organizatora građanskog protesta u Beogradu „1 od 5 miliona“, Jelena Anasonović rekla je na početku večerašnjeg, da od zamenika gradonačelnika Beograda, Gorana Vesića građani traže da sa Kalemegdana skloni sve ograde postavljene zbog izgradnje gondole.

„Ukoliko do utorka do 18 sati ne sklneš sa Kalemegdana sve ograde koje si postavio da bi sagradio kojekakvu gondolu, sklonićemo ih mi“, rekla je Anasonović.

Kovačević je u govoru je pozvao građane u „Marš do slobode“ rekavši da je „vreme je da počnemo da marširamo“.

„Dobili smo talog od vlasti, božiju kaznu od vlasti. Ako ne kažemo ‘dosta’, ostaćemo samo mi starci, a u staračkim domovima deca se ne rađaju. Dragi prijatelji, dosta je bilo, a 13. aprila pokazaćemo koliko nas ima. Šta je to što mi tražimo: nešto malo pravde i nešto mnogo slobode“, rekao je Kovačević.

Dramaturg Siniša Kovačević kazao je okupljenima da Srbija „ima potencijala da se oporavi“, ali da treba da dodju 13. aprila kako bi se izborili „za malo pravde i mnogo slobode“.

„Lažna je dilema pun frižider ili sloboda, a mi smo potomci onih koji su goloruki ustajali protiv careva, samo jedna jednakost postoji – sloboda ili smrt, a mi hoćemo slobodu“, rekao je Kovačević koji je potredsednik Narodne stranke.

On je kazao i da građani nemaju prava da odustanu od protesta, zato što na taj način menjaju sistem vrednosti.

„Moramo se vratiti čestitosti i poštenju, a onda će političke promene doći kao nus pojava“, kazao je Kovačević i dodao da „hoćemo da izaberemo predsednika koga na izbore neće dovesti bugarskim vozom, koji neće imati sve plakate u zemlji, gde se glas ne kupuje za crvenu i flašu pelinkovca“.

On je ocenio da su građani dobili „božju kaznu od vlasti“ i više puta ponovio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da ode sa vlasti.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.