Novi plan: Univerzalni punjači za električne avione

Izvor: B92, 23.Jul.2020, 08:32

Novi plan: Univerzalni punjači za električne avione

Beograd -- Slovenački Pipistrel nastavlja da oduševljava i uništava dosadašnji, skupi, model generalne avijacije.

Nakon dobijanja EASA tip sertifikata za prvi (tip sertifikovani) avion sa potpuno električnim pogonom Velis elektro, danas su najavili početak saradnje sa vodećom švajcarskom kompanijom Grin moušn (Green Motion) u oblasti takozvane "zelene energije".

Kako je saopšteno iz Pipistrela, dve kompanije žele da naprave sistem univerzalnih električnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << punjača za avione, poput onih za automobile na električni pogon.

Cilj saradnje je ponovno postavljanje Pipistrela u vodeću poziciju. Naime, imajući u vidu da su za potrebe svoji prvih električnih i hiridnih letelica sami razvili punjač struje sada žele da zajedno sa kompanijom Grin moušn sistem koji će postati globalni standard za ovaj tip pogona, piše Tango six.

"Sistem koji planiramo biće, naravno, u skladu sa svim odobrenjima EASA-e. Budući da će tržište letelica sa ovim tipom pogona nakon uspešne Velis Electro priče samo rasti, želimo da proširimo sistem punjača za avione koji je, kao prvi na svetu, već u upotrebi na dva aerodroma u Švajcarskoj", poručuju iz kompanije Grin moušn.

Sistem punjača za avione zove se „FLIGHT XT“ i cilj je da se kroz sistem Evpass, po kojem je Grin moušn uveliko poznat vozačima električnih vozila, struja i za avione kupuje putem mobilne aplikacije.

Kako su obe kompanije izjavile, cilj je da se napravi univerzalni standard za punjače električnih aviona koji trenutno ne postoji. Najavljuju da će budući sistem biti jednostavan za instalaciju na aerodromima i napominju da će oni aerodromi koji ga instaliraju biti, u onim zemljama koje se kvalifikuju, viđeni za subvencije zbog primene zelene tehnologije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.