Nova svetska kriza neminovna, pravo čudo što se još nije dogodila

Izvor: B92, 21.Jan.2019, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nova svetska kriza neminovna, pravo čudo što se još nije dogodila"

Bojim se da je nova svetska kriza neminovna i pravo je čudo što se ona još nije dogodila, smatra ekonomista Nebojša Katić.

"Pripadam pesimističnijem krugu ekonomista, koji veruju da će nova kriza biti slična ili teža od one iz 2008. Gotovo svi pokazatelji rizika danas su lošiji nego pre deset godina, a kapaciteti država da se sa krizom nose velikim delom su potrošeni na saniranje prethodne", kaže Katić.

Navodi da je na sceni opasan ekonomski rat Kine i SAD, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU je u dubokoj krizi, Latinska Amerika je u nevoljama.

"Dodatni faktor rizika je vezan za usporavanje rasta kineske privrede, i to je novi, loš fenomen, koji nismo imali 2008. Sve to se dešava u ambijentu u kome su i politički rizici neuporedivo veći nego pre", kaže u intervjuu za Večernje novosti jedan od naših najpoznatijih ekonomista Nebojša Katić, nekadašnji finansijski direktor "Energoprojekta", a sada samostalni poslovni konsultant sa adresom u Londonu.

Na pitanje kako bi srpska ekonomija reagovala ukoliko do krize dođe i kakve posledice možemo da očekujemo, kaže:

"Ako do krize dođe, priliv kapitala će se zaustaviti i Srbija će se suočiti s padom dinara i dužničkom krizom. Pretpostavljam da će odgovor na krizu biti isti kao i 2008. i da će se Srbija ponovo obratiti MMF za pomoć. Kriza će se manifestovati onako kako se takve ekonomske "nepogode" uvek manifestuju - bekstvom kapitala iz zemlje, dubokom recesijom, propadanjem preduzeća, rastom nezaposlenosti i novim porastom siromaštva", smatra Katić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.