Nova pravila, novi nameti: I za najjeftinije stvari iz Kine će se plaćati porez

Izvor: BKTV News, 19.Jan.2018, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova pravila, novi nameti: I za najjeftinije stvari iz Kine će se plaćati porez

Ko bi rekao?

Godina pred nama je verovatno poslednja u kojoj će domaći potrošači putem interneta kupovati jeftine maske za mobilne i ostale potrebštine iz Kine, a da pritom na naručenu robu ne moraju plaćati PDV.

Naime, najverovatnije od 2019. godine, Evropska unija uvodi nova pravila u sistem naplate PDV-a za prekograničnu internetsku trgovinu kojima će biti ukinuto oslobođenje plaćanja PDV-a za robu do 22 eura naručenu iz zemalja izvan EU.

Stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Evropske komisije tvrde kako to oslobađenje plaćanja PDV-a trgovce izvan EU stavlja u povlašćeni položaj u odnosu na evropsku konkurenciju.

Prema službenoj statistici EU, svake godine u Uniju se iz zemalja trećeg sveta uveze 150 miliona paketa pojedinačne vrednosti manje od 22 evra, a mnogi od tih paketa, upozoravaju stručnjaci, zapravo sadrže lažne deklaracije, ali i puno vredniju robu poput smarfona, tableta i ostalih skupih električnih uređaja.

Spretni i domišljati, na robu male vrednosti naručenu iz neke od zemalja EU, potrošači redovno plaćaju PDV, zbog čega evropski trgovci vrlo teško mogu konkurisati dobavljačima iz zemalja izvan Evrope.

Ukidanje oslobađanja od plaćanja PDV-a na robu manje vrednosti pritom je samo jedna u nizu izmena koje u sledećim godinama očekuje sistem naplate PDV-a u prekograničnoj e-trgovini.

Naime, naplata PDV-a u e-trgovini u EU prilično je komplikovana, pre svega zbog različitih stopa u članicama, pa čak i različitih stopa unutar samih zemalja, što e-trgovcima čini dodatne birokratske i administrativne troškove pri plaćanju.

Redovna stopa u državama EU, zavisno od vrste robe, varira od 17 do 27 posto, a u državama koje primenjuju sniženu stopu razlike su još veće. Dodatno, problem u naplati PDV-a stvara i činjenica da se postojećim pravilima PDV-a na kupljenu robu plaća u zemlji dobavljača, umesto potrošača, što EU smatra primarnijim sistemom.

PDV u zemlju potrošača, kako bi jedinstveno digitalno tržište zaista zaživelo, EU je još u maju 2015. počeo javno savetovanje o pojednostavnjivanju sistema PDV-a koji bi u celosti trebao zaživeti 2021.

Do tada će na nivou EU biti uspostavljen jedinstveni portal za online plaćanje PDV- a.

Neke zemlje EU takvim sistemom će izgubiti na prihodima (procena je da će Luksemburg takvom naplatom izgubiti oko 800 miliona eura, tj. 1,5 posto BDP-a), dok bi Francuskoj i Velikoj Britaniji prihodi trebali rasti za 200 odnosno 400 miliona eura po godini.

Stručnjaci EU procenjuju da će promene u naplati PDV-a za prekograničnu e-trgovinu štedeti oko 5 milijardi evra godišnje državama članicama, jer trenutno gube PDV. Promene bi trebale u potpunosti stupiti na snagu 2021. godine, a ukidanje izuzeća od PDV-a za male vrednosti robe iz trećih zemalja predviđeno je već 2019. godine.

Carinska služba Republike Srbije ulaže velike napore da se kontrola kineske robe obavi na adekvatan način, te da bezbednost građana i njihovo zdravlje, kao ni domaća privreda ne budu ugroženi. Treba, međutim, imati u vidu da je kontrola takve robe – njene količine, vrste i vrednosti - jako težak posao.

Najčešće je reč o robi u rasutom stanju koju je gotovo nemoguće sortirati i prebrojati, a poseban problem je i to što se roba doprema u kontejnerima koji su gotovo vakumirani, tako da se svako uzimanje slučajnog uzorka graniči sa podvigom.

Samo u 2012. godine uvezeno malo manje od 190.000 tona robe u vrednosti od oko pola milijarde evra, dok je 2013. godine uvezeno nešto više od 160.000 tona robe čija je vrednost oko 440 miliona evra.

Državni budzet je oštećen i zbog toga uvodimo dodatne kontrole da bismo sprečili takav odliv sredstava, jer je utvrđeno da je realna vrednost pomenute robe nekoliko puta veća od prijavljene.

Treba da bude sasvim jasno da je cilj oštrijih kontrola efikasnije punjenje budžeta, a ne sprečavanje uvoza kineske robe.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.