Nova godina donosi VELIKO POVEĆANJE: Rastu PLATE u javnom sektoru! Dobitak za OVIH ŠEST PROFESIJA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2018, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova godina donosi VELIKO POVEĆANJE: Rastu PLATE u javnom sektoru! Dobitak za OVIH ŠEST PROFESIJA!

Pre dva dana Vlada je odlučila da se mera zabrane zapošljavanja u javnom sektoru produži i na 2019. godinu

Od 1. januara biće povećane plate od pet do 12 odsto u školstvu, zdravstvu, vojsci, policiji, državnoj upravi i javnim preduzećima, ali restriktivne mere u oblasti zapošljavanja neće biti ukinute.

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, koja je na snazi već nekoliko godina, biće produžena i na celu 2019. godinu - to je pre dva dana odlučila Vlada Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kada je usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

- U izveštaju Evropske komisije za 2017. godinu konstatuje se da je od 2015. broj zaposlenih u javnoj upravi smanjen za više od 29.175 radnika, sa naglaskom da je potrebno nastaviti sa optimizacijom javnog sektora kako bi se ostvario uticaj racionalizacije - piše u obrazloženju ovog zakona.

Mera zabrane prijema u radni odos u javnom sektoru uvedena je krajem 2013. i do sada je u dogovoru sa MMF-om u više navrata produžavana.

Bilo je izuzetaka, kada su novi kadrovi primani u radni odnos tamo gde se pojavila potreba za tim.

Za to je, međutim, bilo potrebno dobro obrazloženje i odobrenje vladine Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje, u kojoj sede predstavnici ministarstava finansija i državne uprave i lokalne samouprave.

Srbija se prema ukupnom broju zaposlenih trenutno nalazi čak i ispod proseka CIE i ispod većine pojedinačnih zemalja, izuzev Makedonije i Bugarske, jer u državnom sektoru Srbije radi manje od sedam zaposlenih na 100 stanovnika - prosek u drugim zemljama je gotovo osam radnika.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.