Nova ekonomija: Mere pomoći privredi Srbije u vrednosti 600 milijardi dinara

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Mar.2020, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova ekonomija: Mere pomoći privredi Srbije u vrednosti 600 milijardi dinara

Nova ekonomija je objavila da će efekat mera pomoći Srbije, prema sadašnjem proračunu iznosi oko 600 milijardi dinara, ili nešto oko 11 odsto projektovanog bruto domaćeg proizvoda (BDP-a).

Kako saznaje Nova ekonomija, među tim merama, koje bi trebalo da budu objavljene u utorak,  biće odlaganje plaćanja poreza, direktna pomoć privatnom sektoru i finansijska pomoć preko Fonda za razvoj, kao i mere za podsticanje domaće tražnje.

Plan je da se odloži plaćanje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << poreza na zarade i doprinosa za privatni sektor, uz kasniju otplatu nastale obaveze u ratama sa početkom najranije od 2021. godine.

Takođe, trebalo bi da bude odloženo plaćanja akontacija poreza na dobit u drugom kvartalu 2020. godine, kao i plaćanja poreza na imovinu u periodu april-jun za pravna lica i preduzetnike.

Kad je reč o direktnoj pomoći privatnom sektoru može se očekivati, kako piše Nova ekonomija, da preduzetnici-paušalci koji plaćaju porez na stvarni prihod, mikro i mala preduzeća, dobiju pomoć u visini minimalca za vreme trajanja vanrednog stanja.

Velika i srednja preduzeća kojima je rešenjem utvrđen prestanak rada trebalo da dobiju pomoći u visini 50 odsto neto minimalne zarade za vreme trajanja vanrednog stanja.

Preko Fonda za razvoj očekuje se program finansijske podrške firmama za obrtna sredstva, finaniranje obaveza prema državi i finansiranje plata  onih koji su zaposleni preko Fonda.

Preko Fonda bi bile obzbeđene i garancije bankama za nove kredite namenjene sektoru malih i srednjih preduzeća za obezbeđenje likvidnosti.

"Ove mere podrazumevaju i moratorijum na isplatu dividendi osim za javna preduzeća", navela je Nova ekonomija i dodala da je potrebno doneti i set mera za podsticanje domaće tražnje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.