Notbar: Beograd je ključni igrač u snažnoj mreži aerodroma VIDEO

Izvor: B92, 13.Feb.2019, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Notbar: Beograd je "ključni igrač" u snažnoj mreži aerodroma VIDEO

Beograd -- Na svečanosti na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" francuska kompanija "Vensi erports Srbija" je preuzela upravljanje ovom vazdušnom lukom.

Od danas su i zvanično započeli koncesiju na 25 godina, a o planovima za razvoj aerodroma na "Terminalu 1" govorio je generalni direktor "Vensi koncesije" i predsednik kompanije "Vensi erports" Nikolas Notbar.

Prema njegovim rečima, "Vensi" ima ambiciozni plan razvoja za beogradski aerodrom, koji uključuje koncept >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << integrisanog rada terminala uz povećani kapacitet i bolju opštu atmosferu u okviru terminala.

"Nadamo se da ćemo u narednih 25 godina biti partneri srpskoj privredu i da ćemo uspeti da konsolidujemo poziciju Nikole Tesle kao vodećeg aerodroma u regionu", rekao je on, podsećajući da je strategija ambiciozna i da je investicioni plan vredan više od 730 miliona evra.

Objasnio je da je cilj da se ostvari direktna povezanost sa velikim brojem gradova, i da broj putnika, sa aktuelnih pet miliona, bude, pre isteka koncesije, na 15 miliona. Podvukao je da je "Vensi" posvećen održivosti i bezbednosti, te da će beogradski aerodrom postati referentna institucija iz ovih oblasti.

"Srbija ima toliko toga da ponudi, a Vansi će učiniti sve da ostatak sveta to vidi. Kao kapija prestonice, aerodrom 'Nikola Tesla" je bitan resurs od suštinske važnosti za privredni razvoj Srbije i tako će i ostati", rekao je on, zahvaljujući se premijerki Ani Brnabić i posebno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je, kako je kazao, uložio puno energije da se ova koncesija ostvari.

Ukazao je da je Srbija zemlja sa bogatom kulturom i istorijom, a u poslednje vreme ostvarila i značajne ekonomske rezultate.

"Gradićemo na ostvarenom usponu i učiniti da aerodrom bude najbolji pokazaltelj buduće Srbije kako bi se ubrzao njen ulazak na međunarodna tržišta. Da bismo ostvarili ovu ambicioznu viziju uključićemo beogradski aerodrom u jedinstvenu mrežu 'Vansi', koja spaja 45 aerodroma u svetu", objasnio je Notbar, dodajući da ta mreža povezuje velike aerodrome i velika čvorišta.

Notbar je podsetio da je "Vensi" prema broju putnika prvi privatni operater u svetu, koji je dočekao više od 125 miliona putnika.

"Beograski aerodrom je sada ključni igrač u živoj i snažnoj mreži aerodroma, mreži energije koja deli dobru poslovnu praksu i vrednosti. Zajedno idemo brže, zajedno stižemo dalje", podvukao je on.

Notbar je kazao da "Vensi" stiže dalje jer je njegov cilj dugoročna vrednost i partnerstvo, ukazujući da je posvećeni partner koji radi decenijama sa zemljama kojima pruža usluge.

Notbar je ukazao i da "Vensi" posebno brine o zaposlenima, kojih u svojoj mreži ima 15.000 u 12 zemalja.

"Oni su najveća vrednost aerodroma. Za nas su ljudi resurs broj jedan. Mi investiramo u ljude. Ne samo što dajemo dobre uslove rada i dobre plate, već investiramo u njihovo znanje. Verujemo u značaj razvijanja njihovih veština. Stižemo dalje zahvaljujući motivisanim timovima", naglasio je on.

Notbar je rekao da će "Vensi" sprovesti radove na manevarskim površinama aerodroma koji se odnose na dodatne platforme, stajanke za avione, novu poletno-sletnu stazu, nove rulne staze i rehabilitaciju postojeće poletno-sletne staze. Biće izgrađeni i novi komunalni objekti kako bi aerodrom bio efikasniji i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine, kao što su novo postrojenje za obradu otpadnih voda i solarni paneli.

On se u govoru osvrnuo na priateljstvo Francuske i Srbije i najavio nove investicije u aerodrom.

Notbar je od premijerke Ane Brnabić svečano dobio ključ Aerodroma "Nikola Tesla".

Vensi je uplatio prvih 501 milion evra i taj novac je, kako je tada najavljeno, na ime dividende rasporedjen u budžet Republike Srbije u iznosu od 417 miliona evra, dok je ostatak od 84 miliona evra pripao malim akcionarima.

Godišnja koncesiona nakada će iznositi između 4,4 miliona evra do 15,1 miliona evra i uplaćivaće se u narednih 25 godina, u zavisnosti od ostvarenih rezultata.

Vensi erports se, takođe, obavezao da će uložiti u razvoj infrastrukture ukupno 732 miliona evra, a neke od najvažnijih investicija: u prvih pet godina biće izvršena sanacija i rekonstrukcija glavne poletno-sletne staze, izgradnja umetnute poletno-sletna staze, izgradnja novih rulnih staza i rekonstrukcija pomoćnih, kao i izgradnja brzih izlaza sa piste, rekonfiguracija terminala i izgradnja novih objekata i unapređenje sistema.

Obaveza kompanije Vensi je da u narednih 25 godina broj putnika poraste godišnje tri puta, odnosno sa 5,3 miliona na 15 miliona, a broj avio-operacija da se udvostruči sa 59.000 na 120.000, koliko se očekuje.

Vensi se obavezao da neće otpuštati radnike i da u naredne tri godine neće povećavati takse na aerodromu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.