Norveška pomaže zapošljavanje mladih u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2020, 12:58

Norveška pomaže zapošljavanje mladih u Srbiji

Kraljevina Norveška kroz projekat "Norveška za vas - Srbija" sa 510.000 evra podržava sedam projekata koji će pomoći zapošljavanju 82 mladih u Srbiji kroz unapređenje poslovnog okruženja u manje razvijenim područjima, saopštili su danas Kancelarija UN za projektne usluge ( UNOPS ) i projekat "Norveška za vas".

Ti projekti su, kako se navodi u saopštenju, odabrani u okviru javnog poziva, sprovedenog od 20. januara do 13. marta 2020, čiji je cilj da doprinese zapošljavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mladih i socijalnom uključivanju ugroženih i marginalizovanih grupa kroz unapređenje poslovnog okruženja.

Suština projekata je da lokalna preduzeća učini održivijim i konkurentnijim i zaposli više mladih uz podršku koju pružaju korisničke organizacije, a sve aktivnosti ovih projekata biće sprovedene do septembra 2021. godine.

“Visoka nezaposlenost mladih smanjuje njihovu uključenost u društvo, podstiče migracije van Srbije, kao i iz ruralnih u urbane sredine u zemlji, ostavljajući pojedine delove Srbije bez mogućnosti za razvoj i napredak”, rekao je norveški ambasador u Srbiji Jorn Eugen Jelstad.

On je rekao da ga raduje mogućnost da se kroz te projekte doprinese "zapošljavanju u manje razvijenim područjima, naročito mladih i osoba iz ranjivih grupa".

"Životni standard možemo da unapredimo samo kroz poboljšanje zapošljivosti i njihovog statusa na tržištu rada. Jedan od prioriteta ambasade Kraljevine Norveške je ekonomski razvoj Srbije zasnovan na inovacijama i stvaranju radnih mesta", poručio je norveški ambasador u Srbiji.

Odabrani projekti pružaće podršku malim i srednjim preduzećima u oblastima proizvodnje hrane, poljoprivrede, metalurgije i turizma kroz nabavku opreme i usluga, obuke, uvođenje sertifikata, čime će unaprediti njihovu konkurentnost i omogućiti otvaranje 82 nova radna mesta.

“Tokom javnog poziva, primili smo više od 40 prijava različitih organizacija koje pružaju podršku poslovanju, a finansiranje je odobreno za najbolje predloge koji će doneti konkretne koristi u manje razvijenim delovima Srbije. Vrednost podrške Kraljevine Norveške iznosi od 35.000 do 90.000 evra po projektu”, rekla je v.d. menadžerke projekta “Norveška za vas - Srbija” Milica Došenović.

Projekat “Norveška za vas - Srbija” ima za cilj da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, unapređenje lokalne infrastrukture, podršku integracijama Republike Srbije u Evropsku uniju i jačanje informacione bezbednosti Vlade Srbije.

Projekat je učestvovao i u jačanju zdravstvenog sistema za odgovor na pandemiju COVID -19, a finansira ga Kraljevina Norveška sa 8,7 miliona evra, dok aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge ( UNOPS) .

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zapošljavanje više od 80 mladih u Srbiji uz pomoć Norveške

Izvor: Megafon.co, 23.Okt.2020

Sedam projekata koji će pomoći zapošljavanju 82 mladih u Srbiji, kroz unapređenje poslovnog okruženja u manje razvijenim područjima, Kraljevina Norveška podržava sa 510.000 evra kroz projekat “Norveška za vas – Srbija”.. Ovi projekti odabrani su u okviru javnog poziva, sprovedenog od...

Nastavak na Megafon.co...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.