Njemački potrošači 2018. prvi put više plaćali karticama nego gotovinom

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Maj.2019, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njemački potrošači 2018. prvi put više plaćali karticama nego gotovinom

BERLIN - Njemački potrošači u 2018. godini prvi put su više plaćali kreditnim i debitnim karticama nego gotovinom, pokazalo je istraživanje njemačkog instituta za maloprodaju EHI.

U najvećem europskom gospodarstvu gotovina je tradicionalno bila glavno sredstvo plaćanja u transakcijama koja se obavljaju na prodajnom mjestu. No, da se takav trend mijenja, pokazalo je u utorak najnovije istraživanje koje je proveo taj institut sa sjedištem u Koelnu.

Nijemci su >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << za plaćanja gotovinom lani utrošili približno 208 milijardi eura, dok su plaćanja putem kreditnih ili debitnih kartica dosegnula nekih 209 milijardi eura, pokazala je studija toga instituta. To znači da su kartična plaćanja za oko milijardu eura premašila ona gotovinska.

Čelnik toga instituta Horst Rueter takav zaokret pripisuje beskontaktnim plaćanjima. Beskontaktna plaćanja "usvojena su puno lakše nego su čak i optimisti očekivali", rekao je Rueter, dodajući kako se za prilično malene iznose često koristi takav način plaćanja.

Drugi stručnjaci nisu previše sigurni da će Nijemci odustati od plaćanja gotovinom. "Nijemci su ljubitelji gotovine i ostat će takvi", rekao je Holger Sachse iz Boston Consulting Groupa.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

NEMAČKA Prvi put se više plaćalo karticama nego gotovinom

Izvor: Blic, 08.Maj.2019

Potrošači u Nemačkoj su u 2018. godini prvi put više plaćali kreditnim i debitnim karticama nego gotovinom, pokazalo je istraživanje nemačkog instituta za maloprodaju EHI.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.