Nismo zabranili on-lajn plaćanja, može za druge

Izvor: B92, 31.Jul.2017, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nismo zabranili on-lajn plaćanja, može za druge"

Beograd -- Narodna banka Srbija saopštila je da nije onemogućila on-lajn plaćanja već je zbog uočenih zloupotreba reagovala dopisom bankama da se spreči kršenje zakona.

Narodna banka Srbije saopštila je da je utvrdila da se značajan broj fizičkih lica bavi neovlašćenim pružanjem platnih usluga preko svojih e-banking i m-banking naloga.

“Ta lica su vršila plaćanja za račun različitih i veći broj fizičkih lica, najčešće za registraciju motornih vozila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i za mesečne obaveze po računima za struju. Neka lica su preko svog tekućeg računa izvršila preko 1.000 transakcija u iznosu preko 8 miliona dinara”, piše u saopštenju.

Kako je napred navedeni način plaćanja postajao sve masovniji, Narodna banka Srbije je uputila pomenuti dopis bankama da bi se blagovremeno sprečilo kršenje Zakona o platnim uslugama.

“Pogrešno je protumačeno da je dopis imao za cilj da onemogući klijente da vrše onl-lajn plaćanja, pod kojima se podrazumeva plaćanje računa za potrebe, primera radi, svog domaćinstva, članova porodice, rodbine i slično, već je cilj da se takvo plaćanje ne vrši u komercijalne svrhe, odnosno kao poslovna delatnost”, navodi NBS.

Iz centralne banke navode da su neke banke razumele namenu i svrhu dopisa i u skladu sa njim postupile, dok je “drugim bankama očigledno bilo jednostavnije da sa klijentima sa kojim imaju zaključene pomenute ugovore raskinu saradnju, što je dovelo i do ovih neželjenih reakcija”.

Narodna banka Srbije ističe da se plaćanje preko ovih servisa može nesmetano, kao i do sada, koristiti za plaćanja računa, primera radi, za domaćinstvo u kome žive, svojih članova porodice i slično, ali se ne može koristiti za plaćanje računa radi naplate provizije za tu uslugu, odnosno kao poslovna delatnost, ukoliko za to nisu ovlašćeni.

“Ovim putem takođe naglašavamo da ukoliko fizička i pravna lica obavljaju poslove platnog prometa preko fizičkih i pravnih lica koja nemaju odgovarajuću dozvolu Narodne banke Srbije, odnosno preko lica koja nezakonito pružaju platne usluge, postoji visok nivo izvesnosti da korisnici takvih usluga mogu pretrpeti znatnu štetu, a efikasna i blagovremena zaštita njihovih prava i eventualni povraćaj novčanih sredstava bi u ovom slučaju bili gotovo onemogućeni”, navodi NBS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.