Nismo vaša deponija: Vratili 3.737 tona otpada bogatim zemljama o njihovom trošku

Izvor: B92, 20.Jan.2020, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nismo vaša deponija": Vratili 3.737 tona otpada bogatim zemljama o njihovom trošku

Kuala Lumpur -- Malezija je bogatijim zemljama vratila 150 kontejnera s plastičnim otpadom i poručila da neće biti svetsko "odlagalište smeća".

Nakon što je Kina 2018. zaustavila većinu uvoza otpada, ovaj region preplavljen je plastikom iz razvijenijih ekonomija poput Sjedinjenih Država i Velike Britanije, javlja AFP.

Naime, mnoge kineske kompanije koje se bave recikliranjem preselile su se nakon zabrane u Maleziju zbog čega je u toj zemlji došlo do nedozvoljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << isporuka ogromnih količina plastike.

Vlade širom regiona sada vraćaju ilegalno uvezenu plastiku, a ministarka zaštite životne sredine Jeo Bi Jin rekla je danas da je Malezija vratila 150 kontejnera koji su prevozili 3.737 tona otpada u razne zemlje, uključujući Francusku, Britaniju i Sjedinjene Države, piše Index.hr.

Zemlje koje su slale otpad morale su da pokriju troškove vraćanja kontejnera.

"Ne želimo za to da damo ni novčić. Kada neko nezakonito baci svoje smeće u vašu zemlju, nećete vi plaćati da se pošalje natrag“, rekla je Jin.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Malezija bogatijim zemljama vratila skoro 4.000 tona otpada

Izvor: Radio 021, 20.Jan.2020

Malezija je bogatijim zemljama vratila 150 kontejnera s plastičnim otpadom i poručila da neće biti svetska deponija...Nakon što je Kina 2018. zaustavila većinu uvoza otpada, ovaj region preplavljen je plastikom iz razvijenijih ekonomija poput Sjedinjenih Država i Velike Britanije. Naime, mnoge...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.