Nikada nije sigurno hoće li biti krize ili ne, ali rekao bih - ne

Izvor: B92, 21.Feb.2019, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nikada nije sigurno hoće li biti krize ili ne, ali rekao bih - ne"

"Eskaliranje trgovinskih ratova moglo bi, u ekstremnom scenariju, da dovede do dubokog uticaja na goblanu ekonomiju“, rekao je Sergej Gurijev.

On je govorio na sedmom Adria Hotel Forumu koji je okupio najznačajnija imena hotelijerskog biznisa, investione fondove, kao i veliki broj regionalnih stučnjaka u oblasti turizma.

Jedna od tema bila je „Ekonomske prognoze – da li nas očekuje nova kriza u 2020. godini?“. Sergej Gurijev koji je glavni ekonomista Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << banke za obnovu i razvoj (EDBR), tokom razgovora sa Slavkom Carićem, generalnim direktorom Erste banke, upozorio je da je najveća opasnost za svetsku ekonomiju da se rasplamsa trgovinski rat Sjedinjenih Američkih Džava i Kine. „Eskaliranje trgovinskih ratova moglo bi, u ekstremnom scenariju, da dovede do dubokog uticaja na goblanu ekonomiju“, rekao je on.

Prognoze za region Istočne i Centralne Evrope su optimističnije, jer eventualni trgovinski rat neće uticati u toj meri na zemlje kao što su Srbija ili Poljska. „Nikada ne možemo sa sigurnošću da kažemo da li će biti krize ili ne, ali prema onome što sada znamo, rekao bih ne“, rekao je Gurijev.

Na panelu „Novac govori“ bilo je reči o rizicima ulaganja u turizam. Učesnici su bili Slaven Bošnjak, član menadžmenta „Az Ltd“, najvećeg hrvatskog fonda za dobrovoljne penzije, Vasilije Januković (ERBD), zatim Dejvid Poet ekspert osiguravajuće kuće „Galager“ i Marina Serdarušić, direktorka sektora za turizam i finansiranje u Erste banci. Bošnjak je rekao da je njegova kompanija, jedan od najvećih ulagača u turizam u Hrvatskoj, zadovoljna trenutno i najavio da bi u budućnosti moglo biti uloženo i više novca. Zaključno je da postoje određeni rizici, ali da region trenutno predstavlja dobro mesto za ulaganje.

Pre početka četvrtog panela prvog dana Adria Hotel Foruma Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore, kratko je predstavio tu zemlju i mogućnosti investiranja. Prihodi od turizma u Crnoj Gori prošle godine iznosili su 988.2 miliona evra, odnosno 23 odsto domaćeg BDP-a, s tim da se očekuje da će porasti na 1.582 milijarde evra do 2028. godine. Investicije su iznosile 369.8 miliona evra, dok će u narednih deset godina porasti na 596.1 milion.

Ministar turizma Crne Gore naglasio je da je su sve zemlje Balkane male, ali i ceo region, kao i da većini mnogobrojnijih zemalja nije poznat, zbog čega je nužno da se rade zajedno. Jedan od predloga izneo je George Tziallas - kulturna balkanska ruta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.