Niče nova Ovča: Planirana gradnja naselja sa 5.059 stanova za 14.670 stanovnika

Izvor: B92, 15.Jan.2020, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niče nova Ovča: Planirana gradnja naselja sa 5.059 stanova za 14.670 stanovnika

Beograd -- Beograd bi mogao da dobije još jednu Ovču.

Naime, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda stavio je na rani javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije za novo naselje Ovča, kojim je predviđena gradnja stambenih blokova, objekata javne namene, komercijalnih i sportskih sadržaja i prateće infrastrukture za 14.670 stanovnika.

Kako stoji u ovom dokumentu, koji je na javni uvid izložen od 15. januara do 14. februara 2020, novo naselje planirano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je za gradnju južno od postojeće Ovče. Planom koji je izradio Urbanistički zavod Beograda obuhvaćeno je oko 120 hektara, i na toj površini mogu da se izgrade vrtići, osnovne i srednje škole, dom zdravlja, kao i novi stambeni kompleksi, komercijalni sadržaji, sportsko-rekreativni centar i groblje, prenosi eKapija. Konkretno, planirana je gradnja četiri predškolske ustanove kapaciteta od 270 do 300 dece svaka, zatim dve osnovne škole za po oko 800 učenika i jedna srednja škola za maksimalno 720 đaka. Predviđena je i izgradnja jedne ustanove primarne zaštite, ustanove socijalne zaštite i jednog objekta za kulturu sa višenamenskom univerzalnom salom sa scenskim prostorom. Uz gradnju novih stambenih kompleksa, u planu je i sanacija neplanski građenih postojećih stambenih blokova, a novo naselje imaće ukupno 5.059 stanova. Sportsko-rekreativni kompleks planiran je na 2,5 hektara, za rekreativne aktivnosti stanovništva, treninge i takmičenja sportskih ekipa na lokalnom nivou. Od zelenih površina, nova Ovča imaće imaće park na oko tri hektara sa fontanama i dečjim igralištima, dva trga sa uređenim platoima i zelenilom i zaštitini zeleni pojas oko naselja. Planirana je i izgradnja sekundarnih saobraćajnica za pristup novoizgrađenom naselju, kao i biciklističke jednosmerne staze duž Puta za Ovču i ulica Lole Ribara, Stanka Paunovića, Nova 9, Nova 16 i Lička 1. U obuhvatu plana nove Ovče planirana je gradnja sekundarne vodovodne mreže, a s obzirom da u Ovči ne postoji gradska kanalizaciona mreža, do njene izgradnje odvođenje kanalizacije moguće je rešavati ili izgradnjom septičkih jama ili preko lokalnih postrojenja za prečišćavanje upotrebljenih voda. U delu elektroenergetske infrastrukture u planu je gradnja nadzemnih vodova, a kada je reč o telekomunikacionoj mreži, planina je izgradnja pristupnih tk mreža. Za potrebe fiksne pristupne mreže planom su obezbeđene četiri građevinske parcele, a za bežičnu pristupnu mrežu dve. Na prostoru budućeg naselja ne postoji sistem snabdevanja prirodnim gasom, pa je u planu izgradnja polietilenske gasne mreže. Do gasifikacije, navedeno je u planu, rešenje za snabdevanje budućih objekata toplotnom energijom treba naći u korišćenju obnovljivih izvora energije, odnosno geotermalne energije, za šta na tom području postoji potencijal. Novo naselje imaće i groblje na površini od oko 6,07 hektara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.