Eks-Ju gigant između gašenja i strateškog partnera: Ni 500 otkaza nije pomoglo

Izvor: B92, 26.Sep.2019, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eks-Ju gigant između gašenja i strateškog partnera: Ni 500 otkaza nije pomoglo

Mostar -- Priča o ugašenom mostarskom divu Aluminiju d.d. ulazi u novo poglavlje, možda i završno.

Zvanično, sve nade uperene su u pronalazak strateškog partnera koji bi osigurao pokretanje proizvodnje i izbegao kraj koji se naslućuje već mesecima.

Početak septembra značio je kraj radnog odnosa za više od 500 radnika kompanije kojoj je 10. jula isključena struja.

Time su i sindikalni lideri koji su mesecima punili medijski prostor proglašeni tehnološkim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << viškom, a kompanija je ušla u vreme isčekivanja i priča.

Iz kompanije kažu kako proces due diligence analize potencijalnog kinesko-izraelskog partnera, koji se u Aluminiju provodi od ranije, nalazi u završnoj fazi.

"S obzirom na različite interpretacije i mnoštvo paušalnih informacija koje se svakodnevno plasiraju u javnosti, želimo da istaknemo kako je ova analiza jedina realna osnova za donošenje odluka potencijalnih investitora, a kako je proces u završnoj fazi, uskoro očekujemo i njihov konkretan stav po tom pitanju. Ujedno možemo potvrditi kako postoji još nekoliko interesanata koji su izrazili zanimanje za Aluminij, ali u ovom trenutku nema konkretnijih poteza ili najava u kojem bi se pravcu eventualni pregovori mogli razvijati", kazali su.

Dva dana ranije Skupština deoničara donela je odluku o nastavku rada kompanije, a sve u kontekstu zahteva Vlade Federacije BiH da se napravi realan i sprovodiv plan restrukturiranja Privrednog društva Aluminij d.d. Mostar, koji će sadržavati sve potrebne elemente za održivo poslovanje.

Kako Klix.ba saznaje, problem koji stoji između Kineza i Aluminija je pronalazak adekvatne ponude za nabavku električne energije. Sve ponude koje su dobili još uvek ne garantuju pozitivno poslovanje.

Federalna vlada nezvanično je ostavila rok upravi Aluminija da do kraja ove godine napravi preokret u poslovanju, a ako se to ne desi, sledi stečaj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.