Neupotrebljiv najduži most: Svađa srušila prilaze

Izvor: B92, 16.Okt.2018, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neupotrebljiv najduži most: Svađa "srušila" prilaze

Ugovor za gradnju mosta Drava na deonici auto-puta Osijek – Beli Manastir na koridoru Vc potpisan je još 2009. Izgrađeni most sada čeka...

Radovi na gradnji mosta vrednog milijardu kuna, koji je četrdesetak metara duži od budućeg Pelješkog mosta, službeno su počeli tek 2011. kad su Hrvatske autoceste kreditom osigurale sredstva za tu investiciju.

Rok za dovršetak radova bio je 30 meseci, odnosno decembar 2013.

Nedovršeno je ostalo, kako kažu u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << HAC-u, još 0,3 posto radova.

Most je izgrađen 99,7 odsto još pre gotovo dve godine, kad je nastao spor između izvođača radova i HAC-a zbog troškova gradnje.

Kako kažu u HAC-u, izvođači radova zahtevali su da im plate još 202,1 milion kuna.

Pri tome su, navode, uslovljavali potpisivanje sporazuma o tim njihovim zahtevima kako bi nastavili s radovima. Međutim, Veće za rešavanje sporova, koje je bilo definisano u ugovoru o gradnji, a koje čine nezavisni stručnjaci, priznalo je 107,9 miliona kuna tih troškova, piše Večernji list.

HAC je pak na osnovi toga priznao 94,1 milion kuna. U međuvremenu je deo kompanija izvođača upao u probleme i to je celu situaciju dodatno zakomplikovalo.

Rezultat svega je da radovi od tri miliona kuna ne dovrše, most vredan milijardu kuna koji ne može da dobije upotrebnu dozvolu.

Međutim i kad dobije tu dozvolu, most Drava ipak još neko vreme neće biti otvoren za saobraćaj jer ni s jedne njegove strane još nije izgrađen auto-put.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvati doživeli TOTALNI FIJASKO: Najduži most je NEUPOTREBLJIV, a to nije najgora stvar

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Okt.2018, 00:26

Ugovor za gradnju mosta Drava na deonici auto-puta Osijek – Beli Manastir na koridoru Vc potpisan je još 2009. Izgrađeni most sada čeka....Radovi na gradnji mosta vrednog milijardu kuna, koji je četrdesetak metara duži od budućeg Pelješkog mosta, službeno su počeli tek 2011. kad su Hrvatske...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.