Izvor: RTS, 20.Maj.2022, 08:58

Nerealno skup ogrev, pa direktor "Srbijašuma" poručuje: Hitno ograničiti izvoz i cenu

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbijašuma" Igor Braunović rekao je za RTS da su neopravdano povišene cene ogreva, da je u "Srbijašumama" kubik drva oko 4.000 dinara, a na stovarištu oko 8.000. Napomenuo je da se hitno mora ograničiti prvo izvoz, a onda i cena. Sa druge strane, Grupacija za obnovljive izvore energije reagovala je na izjavu Igora Braunovića i demantovala njegove, kako su ocenili, "paušalne navode".
Građani uveliko spremaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ogrev za zimu. Potražnja koja je znatno veća nego ranijih godina pogurala je i cene drva i peleta – skuplji su 30 do 50 posto nego lane. Zbog svetske energetske krize, a imajući u vidu značaj ogrevnog drveta u predstojećoj grejnoj sezoni, Vlada je Javno preduzeće "Srbijašume" proglasila energetskim!

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbijašuma" Igor Braunović rekao je da status energetskog preduzeća u ovoj krizi znači da "Srbijašume" treba da obrate pažnju na proizvodnju energenata, odnosno da obrate pažnju na snabdevanje onih koji proizvode energente.
"'Srbijašume' spremno dočekuju ovu krizu, spremnije nego prethodnih godina", naveo je Braunović i dodao da oni inače snabdevaju toplane i da je napravljena strategija pre tri godine prema snabdevačima peleta.
Istakao je da je ovo preduzeće spremno da podmiri sve potrebe građana.
"Mi se krećemo u skladu sa dozvoljenim sečivim etatom kako bismo na pravi način gazdovali šumom i od toga nećemo odstupiti. Moramo voditi računa o održivosti gazdovanja", rekao je direktor napominjući da ne može da precizira koliko je potražnja za ogrevom sada veća.
Napomenuo je da na teritoriji države postoje filijale gde građani mogu da apliciraju kako bi kupili drva od "Srbijašuma", ali je procedura komplikovanija, jer oni moraju da obezbede i utovar i prevoz.
Braunović je naglasio da su za osam godina u "Srbijašumama" cene povećane svega za pet posto.
"Neopravdano su povišene cene ogreva. Kod nas je kubik drva oko 4.000 dinara, a na stovarištu, koliko čujemo, oko 8.000, ali ima tu i prevoza i drugih stvari koje utiču", kaže vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbijašuma".
Naglasio je da su cene peleta, koje idu i do 40.000 dinara, apsolutno neopravdane, kada se uzme u obzir da sirovina za jednu tonu peleta iz "Srbijašuma" košta maksimalno 8.000 dinara.
"Neopravdano je izmišljati cene žice, cene džakova i uzimati prosečnu cenu iz tamo nekih privatnih šuma. 'Srbijašume' su sa svojom sirovinom u stanju da podmire preko proizvođača peleta 110.000 korisnika, koji u danas u Srbiji ne postoje, jer sada ima 100.000 korisnika", rekao je.
Najavio je sastanak sa kupcima na kojem će im reći da moraju da prikoče sa cenama ogreva jer će u suprotnom "Srbijašume" razmisliti kako će se ponašati u vezi sa isporukom.
"Hitno se mora ograničiti prvo izvoz, a onda i cena, jer je cena nerealna, a ne možemo pričati o nekim troškova", rekao je Braunović.
Kada je reč o krađi šume, napominje da je najveći problem na administrativnoj liniji sa KiM, sa čim se teško bore, pored "Srbijašuma", i vojska i policija.
Grupacija za obnovljive izvore energije: Paušalni navodi Igora BraunovićaGrupacija za obnovljive izvore energije reagovala je na izjavu v. d. generalnog direktora 'JP Srbijašume' Igora Braunovića i demantovala njegove, kako su ocenili, "paušalne navode".
"Poštovani, Obraćamo Vam se ispred članica Grupacije za obnovljive izvore energije koje se bave proizvodnjom drvnog peleta u Republici Srbiji. Zbog trenutne energetske situacije kao i zbog sve veće zabrinutosti građana vezanih sa mogućnost nabavke peleta, želimo da ukažemo na probleme sa kojima se suočavaju proizvođači i da demantujemo paušalne navode v. d. direktora 'JP Srbijašume', gospodina Igora Braunovića.
Ugovori sa 'JP Srbijašume' o isporuci sirovine (drveta) su većini proizvođača peleta smanjeni u odnosu na prethodnu godinu. Ni tako potpisani ugovori se ne poštuju. Za prvih 5 meseci isporučeno je samo 40 odsto ugovorenih količina.
Nepoštovanje Ugovora dovelo je i do nestašice sirovine i do značajnog rasta cena sirovine koja se nabavlja iz privatnih izvora. U Srbiji je prošle godine proizvedeno 464.000t peleta. Izvoz je bio 57.000 t, a uvoz 84.000 t. Potrošnja peleta u Srbiji je prošle godine iznosila preko 490.000 t.
Preko 100.000 domaćinstava se greje na pelet. Proizvodnja peleta je u ovoj godini u odnosu na isti period prethodne godine smanjena za 45 odsto isključivo zbog nedostatka sirovine. Izvoza skoro da i nema pošto ne možemo da zadovoljimo ni tražnju na domaćem tržištu koja je naravno prioritet.
Da smo pelet proizvodili samo od sirovine koju isporučuju 'JP Srbijašume' proizvodnja bi za prva četiri meseca ove godine bila još 50 odsto manja u odnosu na postojeću.
Rad sa dramatično smanjenim proizvodnim kapacitetima je ekonomski neodrživ. Zbog nestašice drveta na tržištu, cela drvna industrija, u kojoj je direktno i indirektno zaposleno preko 40.000 ljudi, je u opasnosti.
Nezapamćen rast cena drveta, u šta se građani mogu uveriti na stovarištima svakog dana, uz rast cena struje, nafte, čelika, materijala za pakovanje i rezervnih delova i velike fiksne troškove po toni peleta koje proizvođači imaju zbog smanjene proizvodnje, doveo je do toga da cene značajno porastu.
Na kraju možemo da konstatujemo da su optužbe gospodina Braunovića proizvoljne i netačne i da je glavni razlog nestabilnosti na tržištu manjak isporuka drveta od 'JP Srbijašume' i dramatičan rast cena drveta iz privatnih izvora", navodi Grupacija za obnovljive izvore energije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KOD NAS JE KUBIK DRVA 4.000 DINARA, A NA STOVARIŠTU I 8.000! Direktor "Srbijašuma": Nerealne cene, preskup i pelet, hitno ograničiti i izvoz

Izvor: Blic, 20.Maj.2022

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbijašuma" Igor Braunović rekao je za RTS da su neopravdano povišene cene ogreva da je u "Srbijašumama" kubik drva oko 4.000 dinara, a na stovarištu oko 8.000. Napomenuo je da se hitno mora ograničiti prvo izvoz, a onda i cena.

Nastavak na Blic...

Ogrev nerealno skup

Izvor: Danas, 20.Maj.2022

Cene ogreva neopravdano su povećane jer je kubik drveta u Srbijašumama 4.000 dinara dok na stovarištima dostiže cenu od 8.000 dinara, izjavio je vršilac dužnosti generalnog direktora Srbijašuma Igor Braunović.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.