Nepalci na Balkanu: Stavili kuće pod hipoteku da bi zaradili za ženidbu i kola

Izvor: B92, 14.Okt.2019, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepalci na Balkanu: Stavili kuće pod hipoteku da bi zaradili za ženidbu i kola

Varaždin -- Dolazak na rad u Varaždin stajao ih je bogatstvo. Mladi Nepalci i Indijci, njih 350 za to su nepalskim agencijama platili 7.000 evra.

Nepalci u svojoj zemlji prosečno zarađuju 150 evra, pa su priliku za rad u Vindiji, Visu, Marlexu... platili 36,6 nepalskih plata ili više od tri godine rada.

Taj su im novac pozajmile banke uz hipoteku nad porodičnim kućama, a oni im mesečno vraćaju po 500 evra. Ostatak zarade šalju familiji. Budući da im je plata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u proseku 4.500 (oko 606 evra) do 5000 kuna (oko 673 evra), po toj računici njima za trošenje ne ostaje gotovo ništa.

Ipak, stalno su nasmejani. Čak i u bankama, gde se svih 350 izređaju početkom ili polovinom meseca, zavisno od dana isplate plate, kako bi uplatili novac na račune u Nepalu.

Deo Nepalaca u banku dolazi biciklima koje su im, da bi bili mobilniji, priuštili poslodavci. Oni drugi, s manje socijalno osetljivim gazdama, idu pešice i sa zavišću gledaju sunarodnike na novim biciklima. Ne zato što im je teško da idu peške.

"U Nepalu bicikle voze samo bogataši jer niko drugi ne može da ih priušti", priča Bibek Tamang.

Voze se gradom, uvek u grupicama, a neretko im je cilj trgovinski centar u varaždinskom susedstvu. Mirni su, nikad s njima nije bilo problema i iako su svi redom mladi, nijedna se Varaždinka ne može požaliti da su joj makar pokušali pristupiti, a kamoli bili nasrtljivi.

"Ovde zarađenim novcem planiramo da kupimo kuću u Nepalu. Tri godine rada u Hrvatskoj bile bi dovoljne za lepu kuću. U Nepalu većina stanovnika živi u iznajmljenim stanovima u gradu, a na selu se živi u kolibama od blata. Nadamo se i da ćemo sakupiti dovoljno novca za ženidbu i automobil", govore veselo.

Niko ne spominje želju dugoročnog ostanka u Evropi. Hrvatska ali ni neka puno bogatija evropska zemlja za njih nije opcija.

Petorica varaždinskih Nepalaca preziva se Šerpa, prema najpopularnijem zanimanju u zemlji južne Azije koja graniči s Indijom i Kinom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.